Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Ποντοκώμης μετά από άρθρο του Νόμου που αναφέρει ότι μέχρι το 2024 οι εκτάσεις θα έχουν παραδοθεί στη Μετάβαση Α.Ε., θα έχουν κατεδαφιστεί οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια της Ποντοκώμης, θα  απομακρυνθούν τα υλικά και θα εξυγιανθεί το έδαφος τόσο για τις υπέργειες όσο και για τις υπόγειες κατασκευές. Μετά και από πρόταση του δημάρχου αποφασίστηκε η παράταση αυτής της διαδικασίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές.

Ο Δημήτρης Μαυροματίδης προχώρησε σε μια πλήρη παρουσίαση και πρότεινε τα κάτωθι για να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο. Ξεκαθάρισε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απόφασης ότι ο άνω νόμος δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης». Ως εκ τούτου ζητείται η κοινοποίηση της προτεινόμενης απόφασης στους συναρμόδιους φορείς για λήψη ενεργειών και τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης

Και συνέχισε πάντα αναφερόμενος στην απόφαση της λαϊκής συνέλευσης:

-Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ δεν υπήρξε έως σήμερα η παραλλαγή/μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση όλων των διαδικασιών μετεγκατάστασης της.

-Ζητείται η ΔΕΗ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της αλλιώς ο Δήμος Κοζάνης προτείνεται να κινηθεί νομικά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της οι οποίες πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους, διότι η «διοίκηση έχει συνέχεια» σε όλους τους φορείς.

-Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία μέρος της οποίας είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Υπολείπεται η ολοκλήρωση όλων των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος σύμφωνα με το σχεδιασμό.

-Η μετεγκατάσταση των κατοίκων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος για να μπορέσει να καταστεί ο οικισμός βιώσιμος. Προς τούτο ζητούμε την επιτάγχυνση του συνόλου των έργων υποδομής.

-Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί και στην αναμενόμενη διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμό των ορυχείων.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας εξήγησε ότι “ο Δήμος Κοζάνης δεν αποζημιώθηκε για τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού της παλιάς Ποντοκώμης, έχει πληρωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ  γιε μελέτες, αλλά πρέπει να αναζητούμε χρηματοδότηση για κατασκευή δικτύων. Όταν έγινε απαλλοτρίωση εκείνη τη στιγμή έπρεπε να δεσμευτεί η ΔΕΗ για υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης. Για την υπογειοποίηση είναι υπεύθυνος είναι ο ΑΔΜΗΕ, το μεγάλο ζήτημα είναι ποιος πληρώνει, ο ΑΔΜΗΕ ή η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ προφορικά απάντησε ότι  άλλαξαν τα δεδομένα, δεν κάνω εκμετάλλευση λιγνίτη στην παλιά Ποντοκώμη, πρόσθεσε. Η πιο βολική περίπτωση είναι να το κάνει ο ΑΔΜΗΕ συνέχισε. “Δεν είμαι σίγουρος για το ζήτημα των νομικών δεσμεύσεων. Δεν είδα πολλά ζητήματα να λύνονται  με νομικές προσφυγές, ξέρω πόσο χρονοβόρες και αναποτελεσματικές  είναι οι διαδικασίες”.

Από τη στιγμή που κάθε οικόπεδο δεν μπορεί να είναι λειτουργικό, τίθεται θέμα τόνισε η κα Νούλα Τουμπουλίδου. Οι πυλώνες καθυστερούν τα έργα. Ο κ.Γιάννης Πιλαλίδης ανάφερε ότι δόθηκε παράταση για τα έργα ως το Μάρτιο του 2024.”Είμαστε σε οριακό σημείο, ο εξωτερικός αγωγός ομβρίων είναι εννιάμηνης διάρκειας και τότε μπορεί να ξεκινήσει η οδοποιία που θέλει κάποιους μήνες.Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε”. Σε ερώτηση του προέδρου γιατί δεν γίνεται η απαλλοτρίωση εξήγησε ότι μιλάμε για 19 ιδιοκτησίες 5,5 στρεμμάτων χωρίς να ξέρει το κόστος. Πολίτης μάλιστα ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΚ δεν αναλαμβάνει αυτή την απαλλοτρίωση.

“Ο δήμαρχος ήταν απών από τις συναντήσεις για το σχολείο” δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Πηλιανίδης . “Το 2022 θα θέλαμε αναπτυξιακά έργα και εμείς αντί να προχωράμε μένουμε πίσω”.. “Κανένα θέμα δεν έχω να κάνω συναντήσεις με τον πρόεδρο, αρκεί να με καλούσε” απάντησε ο δήμαρχος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου