“ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ” – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑ.ΔΥΜ, ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

-” Για όλα τα αρνητικά επί θητείας μου, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη”

Στον απολογισμό της εξαετούς θητείας της απερχόμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, πλαισιωμένος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δύο εκ των  τεσσάρων  υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής. Ειδικότερα, στην μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε, ο Κώστας Κυριακίδης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Επιμελητηρίου επί θητείας του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της συνεργασίας και της ενότητας, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για τυχόν παραλείψεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενημέρωσης των μελών, στην προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, στο ΤΑΔΥΜ που αποτέλεσε και πρόταση της παρούσας διοίκησης στο Επιμελητήριο και υιοθετήθηκε κεντρικά, ενώ δήλωσε στο πλευρό της νέας διοίκησης για ό,τι χρειαστεί. Ο κ. Κυριακίδης πλαισιώθηκε από μέλη της απερχόμενης διοίκησης, τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕ Δημήτρη Κοσμίδη, τους πρώην προέδρους Παναγιώτη Αποστολίδη και Λευτέρη Ελευθεριάδη , τον Γιάννη Μητλιάγκα  που είναι και υποψήφιος για την προεδρεία (για αυτό και δεν μίλησε σαν απερχόμενο μέλος της διοίκησης), αλλά και τον εκ νέου υποψήφιο Βασίλη Μόσχο (σ.σ. απουσίαζε ο κ. Σαρρής, που είναι εκ νέου υποψήφιος).

“1.500.000 ευρώ στα ταμεία του ΕΒΕ ως παρακαταθήκη”

Αναλυτικότερα ο Κώστας Κυριακίδης τόνισε πως πρόκειται για μια συλλογική δουλειά που έφερε αποτελέσματα . Σημείωσε πως οι διοικητικές θέσεις ευθύνης καλύφθηκαν χωρικά, ενώ τα διοικητικά συμβούλια έγιναν σε όλες τις πόλεις της περιοχές, ώστε να μην κλειστεί το Δ.Σ. στο γραφείο του, αλλά και να ακούσουν προβληματισμούς και ανησυχίες. Στο Επιμελητήριο, επίσης, λειτούργησαν επιτροπές, επεξεργάζοντας αιτήματα των επαγγελματιών. Επίσης, ευχαρίστησε το διοικητικό προσωπικό γιατί στάθηκαν ως “ήρωες δίπλα στους ήρωες”, ενώ ευχαρίστησε τόσο την αντιπολίτευση στο ΕΒΕ (τον Γιώργο Βαβλιάρα) , όσο και τους  παλιούς προέδρους. Επίσης, ο Κώστας Κυριακίδης αναφέρθηκε στους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε (περιφέρεια, ΑΝΚΟ, δήμους, ΕΒΕ, ομοσπονδίες κ.α.), αλλά και το ΤΕΙ και το ΑΕΙ. Το πρώτο 2μηνο της θητείας, έγινε το κούρεμα των αποθεματικών και το νέο ΔΣ έμεινε προβληματισμένο για την έλλειψη χρημάτων. Μετά καταργήθηκε η συνδρομή, αλλά από κοινού η διοίκηση έδωσε λύσεις, ώστε το ΕΒΕ να έχει πόρους, να κάνει δράσεις και φεύγοντας να αφήσει ταμείο 500.000 ευρώ και ακόμη 1 εκ. ευρώ από τον τοπικό πόρο ως “παρακαταθήκη”.


“Λάθη δεν κάνει, όποιος κάθεται σπίτι του”

Έχοντας απολογιστική διάθεση, ο Κώστας Κυριακίδης είπε πως “Έγιναν πολλά πράγματα, σαφώς και αρκετά δεν έγιναν. Υπήρξαν και λάθη, αλλά λάθη δεν κάνει όποιος κάθεται σπίτι του”. Στα θετικά, όπως είπε, βάζει μπροστά όλο το ΔΣ, ενώ για τα αρνητικά αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη. Για τους τομείς: Στο μάρμαρο, με το νέο ΔΣ του σωματείου μαρμαράδων που δημιουργήθηκε, έγιναν επαφές στην Αθήνα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και ηλεκτροδοτήσεων , ενώ προ ημερών έγινε το 10ημερο συμπόσιο γλυπτικής. Για τη γούνα, έγιναν πολλές εκθέσεις, επαφές και διεκδικήσεις στα υπουργεία, με την ευθύνη του Δημήτρη Κοσμίδη.

Επίσης, στο ΕΒΕ λειτουργούσε ο Συνήγορος του Επιχειρηματία. Στο κομμάτι της ΔΕΗ , συμμετείχε σε όλες τις αντιδράσεις – ημερίδες και ενέργειες, ενώ επί διοίκησης του ΕΒΕ πέρασε το τοπικό σύμφωνο στήριξης της επιχειρηματικότητας, μέσω περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό, όμως, σταμάτησε, και δεν προχώρησε. Σε συνεργασία με το Σωματείο Ζαχαροπλαστών, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί το Σαλιάρι ως τοπικό γλυκό, έμεινε όμως η εκκρεμότητα η πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ.
Για το εξοικονομώ κατ’ οίκων, όταν οι πόροι εξαντλήθηκαν, με τη συνεργασία της τότε περιφερειακής αρχής ήρθαν επιπλέον εκ. ευρώ στην περιοχή. Επίσης, υπήρξαν πολλές συναντήσεις με διευθυντές τραπεζών, ξεκινώντας οι επαφές για το ΤΑΔΥΜ. Επίσης, το 2012, ζητήθηκε από την τότε διοικήτρια του ΟΑΕΕ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα τις περιοχές και τελικά, δόθηκε η δυνατότητα επιλογής να επιλέξει ο επιχειρηματίας δύο κατηγορίες πιο κάτω, με όφελος στην ασφαλιστική συνδρομή.

Για το ΤΑ.ΔΥΜ
Μιλώντας για το Ταμείο Ανάπτυξης , ανέφερε πως είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για την περιοχή, λέγοντας πως δεν είναι προσωπική κατάκτηση και σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: “Δεν είναι κατάκτηση δική μου, ούτε κανενός. Μια πρόταση του ΕΒΕ αγκαλιάστηκε από όλους, από το υπουργείο, την ΤτΕ, την Κυβέρνηση, ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, κάτι που μας τιμά και θα μας τιμήσει ακόμη περισσότερο αν το εργαλείο του Ταμείου Ανάπτυξης, λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια σωστά, ρεαλιστικά, βοηθώντας τις επιχειρήσεις”.

Ακόμη, είπε πως δεν κατάφερε κάτι η απερχόμενη διοίκηση για το πλασματικό ΑΕΠ της περιοχής, κάτι που στερεί αναπτυξιακούς πόρους από την περιοχή.
Επίσης, είπε πως δεν υπήρξε ποτέ κομματική αντιπαράθεση στο ΕΒΕ. Παρόλα αυτά, το ΕΒΕ οργάνωσε και συμμετείχε σε πολλές κινητοποιήσεις, αφού “κανείς από τη διοίκηση δεν κρύφθηκε”, όπως σχολίασε ο κ. Κυριακίδης. Μάλιστα ερωτηθείς αν θα παραμείνει στην προεδρία του Ταμείου, είπε ότι με τη νέα διοίκηση αν του ζητηθεί θα φύγει, όπως ήδη έχει αναφέρει.

“Στο Εκθεσιακό Κέντρο δεν καταφέραμε τα μέγιστα “

Στο κομμάτι των εκθέσεων, υπήρξε η στόχευση ενίσχυσης της εξωστρέφειας και εκεί δόθηκαν τα μέγιστα, όπως τόνισε, με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό (Anuga, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ρωσία, Κωνσταντινούπολη, Αλβανία) αλλά και στο εσωτερικό . “Πάντα είχαμε να δείξουμε κάτι το διαφορετικό στο κομμάτι της γευσιγνωσίας π.χ.. Όλα έγιναν στοχευμένα . Κάναμε σεμινάρια εξωστρέφειας σε επιχειρήσεις , ενώ κάναμε προσπάθεια για να μπουν τα τοπικά μας προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, και να μπαίνουν στα διαφημιστικά τους φυλλάδια”, είπε επίσης.

Επίσης, στηρίχθηκαν όλες οι τοπικές εκθέσεις χωρίς διάκριση, μιας και ΕΒΕ πρέπει να ενισχύει όλες τις πρωτοβουλίες. Στο Εκθεσιακό Κέντρο δεν καταφέραμε τα μέγιστα, είπε απολογιστικά, σημειώνοντας πως έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά “δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο, και αν χρειαστεί να κατηγορηθούμε. Επιλέξαμε το δρόμο της κινητικότητας. Αλλά το εκθεσιακό μας κέντρο είναι στολίδι και οφείλουμε να γίνουν προσπάθειες στήριξης του. Το κρατήσαμε όρθιο αλλά και τον θεσμό μας”, είπε επίσης, αναφερόμενος στο Εκθεσιακό Κέντρο και τις ενέργειες που έγιναν .

Ενημερωτικές δράσεις

Επίσης, στο κομμάτι της ενημέρωσης, έγιναν 65 ημερίδες σε όλο το Νομό και 35 σεμινάρια , ενώ υπάρχουν ως βάση δεδομένων πάνω από 1700 e-mail επιχειρηματιών , για την καλύτερη ενημέρωσή τους.

“Δεν είπα το παραμικρό στα όσα ακούγονται εναντίον μου “

“Ο υποφαινόμενος αφήνει ως βασική παρακαταθήκη τη συλλογικότητα και την ενότητα. Μπορώ να δικαιολογήσω στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα να ακούγονται και να λέγονται διάφορα. Δεν είπα το παραμικρό στα όσα ακούγονται εναντίον μου, γιατί δεν είναι στις αρχές μου να αβαντάρω και να στοχοποιώ. Αποδείξαμε πως είναι να λειτουργείς συλλογικά”, είπε τέλος, αφήνοντας αιχμές για τα όσα ακούστηκαν για το πρόσωπό του,   στην προεκλογική περίοδο, λέγοντας πως ο ίδιος θα είναι δίπλα στην επόμενη διοίκηση για ένα καλύτερο επιμελητήριο που θα πάει ένα σκαλί πιο πάνω.
Το λόγο είχαν οι απερχόμενοι πρόεδροι κ.κ. Ελευθεριάδης και Αποστολίδης, καλώντας τους επιχειρηματίες να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές, ενώ αναλυτικά στο κομμάτι της γούνας αναφέρθηκε ο κ. Κοσμίδης.

4800 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν περί τους 3000 εμποροβιοτέχνες, ενώ  πριν έξι χρόνια ήταν 5.500 εγγεγραμμένοι και ψήφισε το 40% . Σήμερα είναι 4800 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.

Β.Σ.

Όλο το video με τη συνέντευξη του κ. Κυριακίδη