ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
– “Πρωταρχική ευθύνη έχουν τα πετρώματα της περιοχής “

Την τελική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Π.  για την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών νερών στην περιοχή λεκάνης Σαριγκιόλ, που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου, υπό την επίβλεψη καθηγήτριας κ. Περάκη, φέρνει σήμερα στο “φως” της δημοσιότητας ο “Π.Λ.”. Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, τομεάρχης υδρογεωλογικών μελετών της ΔΕΗ και διδάκτωρ υδρογεωλογίας, μίλησε για τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης για την ύπαρξη χρωμίου στα υπόγεια νερά και στα εδάφη της περιοχής (η οποία έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια, στο Δήμο και σε εμπλεκόμενους φορείς).

xromio_nero
Σύμφωνα με τον ίδιο κατά σειρά σημαντικότητας, κύριος λόγος μόλυνσης του νερού με εξασθενές χρώμιο είναι τα πετρώματα, δεύτερος σε μικρό ποσοστό είναι τα λιπάσματα και τρίτος λόγος κατά μικρότερο ακόμη ποσοστό είναι η τέφρα . Όπως είπε αναλυτικά: “Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι διαπιστώθηκε ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί κυρίως του Βερμίου αλλά και όλης της περιοχής της ΔΜ  αποτελούνται από πετρώματα, βραχώδη, που περιέχουν μέσα στη μάζα τους υψηλές συγκεντρώσεις περιεκτικότητας σε χρώμιο. Εκτός από τα πετρώματα, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των βουνών, και τα εδάφη που έχουν προέλθει από τη διάβρωση των πετρωμάτων αυτών (τα χώματα που είναι μέσα στη λεκάνη) επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο. Υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο έχει , βεβαίως και η ιπτάμενη τέφρα αλλά όχι υψηλότερη από αυτή που έχουν τα πετρώματα της περιοχής. παρόλα αυτά και η τέφρα που προέρχεται από την καύση του λιγνίτη, που επίσης είναι σχηματισμός της περιοχής, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.

teliki_ekthesi
Το ερώτημα είναι το χρώμιο και ειδικά το εξασθενές χρώμιο που βρέθηκε στα νερά της περιοχής, από που ακριβώς προέρχεται , με ποια διαδικασία αποδεσμεύεται και φτάνει στα υπόγεια νερά. Αυτό διερευνήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, ως προς την επίδραση φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων . Όσον αφορά τους φυσικούς, γήινους παράγοντες, θεωρούνται αυξημένης βαρύτητας και είναι τα πετρώματα της περιοχής. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε χρώμιο των φυσικών πετρωμάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες (όπως τα μαγγάνια), συμβάλουν στην αποδέσμευση του χρωμίου από τα πετρώματα και στο πέρασμα του χρωμίου στα υπόγεια νερά. Στους δεύτερους σημασίας λόγους είναι οι ανθρωπογενείς παράγοντες, που είναι τόσο η χρήση ορισμένων λιπασμάτων, όσο και η επίδραση της τέφρας. Κατά σειρά σημαντικότητας, κύριος λόγος τα πετρώματα, δεύτερος τα λιπάσματα και τρίτος η τέφρα . Η τέφρα εκτιμάται ότι είναι ήσσονος σημασίας στην μόλυνση με εξασθενές χρώμιο και οι φυσικοί παράγοντες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Επειδή το Βέρμιο είναι η κύρια πηγή, βρέθηκε χρώμιο και στην άλλη μεριά, από πλευράς της Βέροιας, που ο δήμος παίρνει ήδη μέτρα. Και στα Κοίλα έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου, από παλιές μετρήσεις , στην άλλη μεριά της λεκάνης. Δεν είναι όλες οι συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια, κάποιες είναι κάτω από τα όρια και κάποιες κοντά, απλά είναι αυξημένες.  Προς την περιοχή της ΔΕΥΑΚ αυξημένες συγκεντρώσεις είχαν βρεθεί σε γεωτρήσεις αρδευτικές ή βιομηχανικές, όχι σε γεωτρήσεις ύδρευσης”.
Για την ανησυχία των κατοίκων, από τη στιγμή που εντοπίστηκε το θέμα, σημείωσε πως θα πρέπει οι αρμόδιοι να επιλέξουν πηγές τροφοδοσίας νερού που αποδεδειγμένα δεν έχουν χρώμιο και οι γεωτρήσεις αυτές να παρακολουθούνται συστηματικά ανά εξάμηνο ή χρόνο. Άλλωστε, όπως είπε, η τελική πρόταση του πολυτεχνείου είναι να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης του νερού της περιοχής , τουλάχιστον του πόσιμου.
Η μελέτη που ξεκίνησε σε συνεργασία ΤΕΙ-ΚΕΠΕ- ΙΓΜΕ, είναι προς τη θετική πλευρά , σχολίασε και είπε ακόμη ότι η ΔΕΗ έστειλε τη μελέτη του Πολυτεχνείου τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο, όπως και στο ΙΓΜΕ, στο ΤΕΙ και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε.  “Η βιομηχανική δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον για αυτό και όλες οι βιομηχανίες, όπως και η ΔΕΗ, πρέπει να συνεργαστούν για να βγουν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα”, κατέληξε ο ίδιος, στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή.
διαβάστε ολόκληρη την περίληψη της μελέτης της ΕΜΠ, που σας παρουσιάζει ο “Πρωινός Λόγος” στο link- word, κατω:

%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%cf%80

Β.Σ.