Με θέμα «Τεχνολογίες Αποθήκευσης Ενέργειας και Συστήματα Τηλεθέρμανσης», πραγματοποιήθηκε μέσα στον Μάϊο το 2ο εργαστήριο του έργου NEUTRON, που έλαβε χώρα στην πόλη Γιούλιχ (Jülich) της Γερμανίας, παρουσία της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Πολεοδομίας και ΚΕΠ Κυριακής Χατζημανώλη-Φουρκιώτη και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) Παναγιώτη Ματιάκη.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αφορούσε τις προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας σε θερμική μορφή καθώς και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Κοζάνη ώστε να εξυπηρετείται το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Αξίζει να τονιστεί ότι αυτές οι τεχνολογίες, πέραν της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να παράσχουν και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης ενός δικτύου, όπως είναι η αποθήκευση θερμότητας για την εξυπηρέτηση συστημάτων τηλεθέρμανσης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της μονάδας αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (MultiTESS), η οποία αναπτύχθηκε από το Solar Institute Jülich του Πολυτεχνείου του Άαχεν.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο NEUTRON είναι ένα από τα 25 πιλοτικά έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων» και αφορά την έρευνα για την υποκατάσταση τμήματος της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής μιας καινοτόμου τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας (Green Heat Module), η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας ενεργειακής αλυσίδας κυκλικής οικονομίας.