Δεν υπάρχει απόφαση για ίδρυση σχολής αρχιτεκτονικής στην Καστοριά από την πρυτανεία

Την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προωθεί το Υπουργείο Παιδείας .Μετά την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής στα Γιάννενα έρχεται και η Πολυτεχνική με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου να αναμένει το ψήφισμα στη Βουλή. Η ακαδημαϊκή λειτουργία της ιδρυόμενης Σχολής, αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, γεγονός που αποτελεί απειλεί για την πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της επιλογής του υπουργείου, λέγοντας ότι το πολυτεχνείο στα Γιάννενα ιδρύεται ως «ομπρέλα» των τριών τμημάτων μηχανικών που ήδη λειτουργούν , ώστε να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα». Δεν σκέφτηκε φυσικά ότι με αυτές τις εξελίξεις αποδυναμώνεται η πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δεν έχει την ίδια αίγλη με αυτή των Ιωαννίνων. Ούτε ότι είναι μια εξυπηρέτηση τοπαρχών το να ιδρύεις ένα πολυτεχνείο με διαφορά μιας ώρας από την Εγνατία με τη Κοζάνη.

Αντί λοιπόν να φροντίσουμε ως τοπική κοινωνία για τη διασφάλιση των υπαρχόντων τμημάτων, προτάσσουμε την επιστροφή του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, αλλά και την διεκδίκηση της ακαδημαϊκής πορείας της Καστοριάς με την ίδρυση της αρχιτεκτονικής σχολής. Με τα δεδομένα των μειούμενων χρηματοδοτήσεων και του υποστελεχωμένου προσωπικού κάθε νέο τμήμα απλά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

Η διακτίνωση των σχολών για μικροπολιτικούς λόγους δεν συμβάλει σίγουρα στην ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο πριν ακόμα στεγαστεί στη νέα πανεπιστημιούπολη έχει απέναντί του τη νέα πολυτεχνική των Ιωαννίνων. Γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς χρηματοδοτήσεις στην παιδεία δεν μπορούν να δημιουργηθούν σχολές. Και μπορεί η αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς να ανήκει στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, αλλά όχι στις τωρινές αποφάσεις του κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες .Οπότε ας αφήσουμε τους ακαδημαϊκούς να αναλάβουν τα των κοινοτήτων τους, μιας και είναι οι μόνοι που μπορούν να θέσουν τις προτεραιότητές τους. Ο κατακερματισμός απλά διασπά τη δύναμη του Πανεπιστημίου, το οποίο ήδη κινδυνεύει από ένα πιο επώνυμο και με μεγαλύτερη ιστορία Πανεπιστήμιο.

Ι.Π.