Διχόνοια μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων

Για την παράνομη αλιεία καραβίδας στη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πολυφύτου έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης .Το τελευταίο διάστημα γίνεται παράνομη αλίευση με τρόπο άναρχο, ενώ δεν υπάρχει ιχθυολόγος ανέφερε Γιάννης Κιοσσές.

Τείνει να εξαφανιστεί η καραβίδα στη λίμνη Πολυφύτου είπε με τη σειρά του και ο Γρηγόρης Τσιούμαρης μετά από ενημέρωση από τον πρόεδρο Επαγγελματιών Αλιέων της λίμνης Πολυφύτου. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία μελέτης ιχθυοαποθεμάτων προτείνοντας την απαγόρευση της αλιείας καραβίδας με κάθε μέσο για έναν χρόνο μέχρι τις 11 Αυγούστου 2022, καθώς και στην ανάγκη λιμνοφυλακής.

Ο Θάνος Κολέτσος ιχθυολόγος-περιβανλλοντολόγος, χαρακτήρισε επικίνδυνη την εισαγωγή νέων ειδών και αναφέρθηκε σε θέματα κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα των πληθυσμών να μειώνονται παντού λόγω των ακραίων αλλαγών στις θερμοκρασίες . Η καραβίδα της Λίμνης Πολυφύτου εξάγεται σε Κίνα , Μολδαβία και Ιταλία με την περσινή χρονιά να είναι καλύτερη σε ποσότητα. Τώρα υπάρχει μεγάλη πτώση , σε ποσοστό 90% και έχει μειωθεί σε μέγεθος. Η ύπαρξη συνεταιρισμών που θα χρηματοδοτηθεί από την ΑΝΚΟ θα συμβάλει στη διατήρηση του είδους.

Ο πρόεδρος των αλιέων της λίμνης Πολυφύτου κ. Νίκος Κουρτίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας φορέα διαχείρισης της λίμνης λέγοντας ότι αν στο εξής είναι ερασιτέχνες στο διάλογο δεν θα μπει πάλι στη συζήτηση . «Η λίμνη Πολυφύτου έπρεπε να έχει κλείσει χθες . Στείλαμε για εξετάσεις την καραβίδα και όλες οι εξετάσεις είναι καλές. Η καραβίδα πάει προς εξαφάνιση .Η λίμνη έχει κατέβει τουλάχιστον 18 μέτρα .Όταν έχουμε απαγόρευση δεν δίνουμε τη δυνατότητα για αγώνες. Φτάσαμε στο σημείο οι ερασιτέχνες να είναι μεγαλύτεροι έμποροι από τους επαγγελματίες» είπε «χωρίς να γνωρίζουμε πόσα κιλά ψάρια αλιεύονται καθημερινά από τους ερασιτέχνες όταν καθημερινά βγάζουν 700 κιλά γριβάδια ….»Αυτά είπε ο πρόεδρος της λίμνης Πολυφύτου απευθυνόμενος στον πρόεδρο ερασιτεχνών Πτολεμαΐδας κ. Αθανάσιο Τζούρα και τονίζοντας ότι δεν θα βάλει κανόνες στη λίμνη Πολυφύτου. Ζήτησε επίσης 15 μέρες παράταση για να βγουν τα εργαλεία των επαγγελματιών από την λίμνη παραδεχόμενος ότι έπεσαν πολλά εργαλεία στη λίμνη που έφεραν και προβλήματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι επαγγελματίες ψαράδες παίρνουν μέτρα για τον πληθυσμό της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου – Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας το προηγούμενο διάστημα

Μειώνεται ο χρόνος αλίευσης της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου και τα αλιευτικά εργαλεία -Προτεραιότητα η αειφορία του λιμναίου οικοσυστήματος

Οι ψαράδες ζητούν απαγόρευση της αλιείας καραβίδας-Δειγματοληψίες στη λίμνη