ΣΑΚΗΣ ΔΡΑΓΑΤΣΙΚΑΣ: “ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ”

Τις ενστάσεις του εμπορικού κόσμου για την υπαίθρια αποκριάτικη αγορά που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας. Ο ίδιος μιλάει για μια απόφαση που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να προσκληθούν οι εμπλεκόμενοι (Εμπορικός κόσμος, ΕΒΕ), ενώ σημείωσε μάλιστα πως αυτή είναι λάθος αντιμετώπιση προς  τους επαγγελματίες που πληρώνουν δημοτικά τέλη προς το δήμο.

“Η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου, όπως αυτή μεταφέρθηκε και στον Δήμο Κοζάνης, είναι πως δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια αποκριάτικη αγορά. Όταν έγινε το δημοτικό συμβούλιο , όπου πάρθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση αυτή, οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου δεν προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν , ενώ δεν καλέστηκε και το Επιμελητήριο που είναι εμπλεκόμενο. Παρόλα αυτά έγινε συνάντηση  με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κατατέθηκε η εν λόγω ένσταση , ωστόσο ψηφίστηκε η αποκριάτικη αγορά. Έπρεπε να καλεστεί ο Εμπορικός Σύλλογος, που είναι ο πρώτος που εμπλέκεται σε τέτοιες αποφάσεις, όπως φυσικά και το Επιμελητήριο . Δεν καλέστηκε κανένας”, σημείωσε ο κ. Δραγατσίκας.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως το κάλεσμα του δήμου για τους πλανόδιους που βγάζουν πάγκους την περίοδο της Αποκριάς, συγκρούεται με τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου και αυτή ήταν η πρώτη ένσταση του Εμπορικού Κόσμου προς τον δήμο. “Θα πουλάμε λουκουμάδες στον κόσμο, ενώ γύρω – γύρω από την πλατεία υπάρχουν τόσα ζαχαροπλαστεία, αλλά και μαγαζί που πουλάει αποκλειστικά παραδοσιακούς λουκουμάδες στα 30 βήματα από την πλατεία; Είναι λάθος. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν 12 μήνες το χρόνο δημοτικά τέλη”, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση από πλευράς του Δήμου Κοζάνης . “Δεν έχουμε τίποτα με τους μικροπωλητές, από τη στιγμή που τους δίνεται το περιθώριο, οι άνθρωποι να δουλέψουν θέλουν”, προσέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Κόσμου.

Ωστόσο, επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το πλανόδιο εμπόριο, το θέμα της χωροθέτησης είναι σωστό , θα πρέπει οι θέσεις να είναι ορισμένες, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για να βγουν στην πλατεία οι εν λόγω επαγγελματίες. “Να πουλήσουμε κάστανα και μαλλί της γριάς, να δοθούν τρεις άδειες, όχι άλλες, αφού υπάρχουν επαγγελματίες που πωλούν τα εν λόγω είδη”, προσέθεσε.

Επίσης, υπάρχει και η πρόταση από εμπόρους  να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, με τον κ. Δραγατσίκα να λέει πως η Κοζανίτικη αποκριά έχει την ιδιομορφία να συμμετέχουν σε αυτοί αρκετοί επαγγελματίες αλλά και το προσωπικό . Αυτό είναι πρόβλημα, σημειώνει ο ίδιος, για τις εργαζόμενες μαμάδες που περιμένουν να βγάλουν τα παιδιά τους βόλτα αυτή την ημέρα . Παρόλα αυτά υπάρχει πρόταση για του χρόνου, να βρεθεί μια λύση, ώστε για τον τουρίστα που θέλει να αγοράσει ένα σουβενίρ ή ένα αναμνηστικό, να δοθεί μια λύση .

Οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα της τοπικής αγοράς, κατέληξε.


Β.Σ.