«Το φωτοβολταϊκό προς της Σκήτη 10 μεγαβάτ έχει πάρει την άδεια και πιέζουν και τα αιολικά. Όταν ξεκινήσουν τα φωτοβολταϊκά στη Γαλατινή πρέπει να κινητοποιηθούμε και εμείς και η κοινότητα» ανέφερε ο δήμαρχος. Βοΐου Χρήστος Ζευκλής στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης.

«Είναι έγκλημα περιβαλλοντικό, η κατάτμηση των μελετών σε 1.000 κομματάκια και να παίρνει περιβαλλοντική άδεια ,είναι μεγάλη αμαρτία. Το σύνολο των φωτοβολταϊκών γύρω από την Γαλατική είναι ένας μεγάλος καθρέφτης που πρέπει να σταματήσουμε. Ο νόμος είναι στο πλευρό των επενδυτών .Η κυβέρνηση εμφανίζεται φιλική σε αυτές τις επενδύσεις. Ήδη στο δήμο για το έργο της Ελλάκτωρ έχει έρθει το ποσό των 207.000 ευρώ για την κοινότητα Εράτυρας και τα Νάματα .Με τα φωτοβολταϊκά η κατάσταση είναι άνω ποταμών , οι βοσκοί φεύγουν , αλλά δεν υπάρχει κανένα όφελος» .

«Διατεινόμαστε ότι πρόκειται για κατάτμηση ενός μεγαλύτερου κομματιού που πάει να αδειοδοτηθεί. Είναι κοντά στη Σκήτη και έχει περάσει πριν το 2010 με άδεια από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και την κοινότητα».

Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς μίλησε για σκανδαλώδη κατάσταση σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη. «Οι βοσκότοποι της Γαλατινής δεσμεύονται , δεν θα υπάρχει πρόσβαση των κοπαδιών , ανάλογα προβλήματα έχει η Σκήτη, η Ξηρολίμννη, τα Αλωνάκια. Είναι ένα ενιαίο έργο και γίνεται κατάτμηση .Μπροστά στα κέρδη που έχουν αυτοί οι όμιλοι, τα ανταποδοτικά είναι το τυρί στην φάκα».

Ισιώματα 1 και 2 Γαλατινής από 19, 9MW. Ισιωματάκι 1 και 2 Ασκίου από 19, 9MW φτιάχνουν ένα ακόμα τεράστιο φωτοβολταϊκό 80 περίπου μεγαβάτ με φορέα του έργου την ίδια εταιρεία την EUROPEAN SOLAR FARMS ApS που έρχεται με τέσσερις διαφορετικές αιτήσεις.

Ανάλογα γιγαντιαία πολύγωνα έχουν δημιουργηθεί επίσης στην περιοχή Μανδριά -Κουφόπετρα Ασκίου ισχύος 150 MW με επίσης ξεχωριστές αιτήσεις τεσσάρων επίσης εταιριών που και πάλι έχουν κοινό παρονομαστή την ίδια εταιρία. Και στο Τσουκάρι Ασκίου υπάρχει ένα ακόμα γιγανταίο πάρκο 88MW, με πέντε εταιρείες να σχηματίζουν ένα ακόμα πολύγωνο.
Ιωάννα Παπαδημητρίου