Απευθύνομαι σε σας με την επιστολή αυτή, ως Δημότης Κοζάνης, για να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου προς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης να δώσει στο Κλειστό Γυμναστήριο το όνομα ενός γυμναστή που υπηρετούσε στην Κοζάνη στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο κατά τη δεκαετία του 1970. Με την ονοματοδοσία αυτή ο εν λόγω γυμναστής τιμάται ως να ήταν μεγάλος ευεργέτης της Κοζάνης, τον οποίο μάλιστα ο Δήμος θυμήθηκε τώρα να τιμήσει, μετά από 50 χρόνια δηλαδή μισό αιώνα.

Η απόφαση της ονοματοδοσίας αυτής είναι άστοχη και ακατανόητη, καθώς ο τιμώμενος γυμναστής υπήρξε απλώς ένας καθηγητής φυσικής αγωγής σε γυμνάσιο της Κοζάνης. Πολλώ μάλλον, η απόφαση αποτελεί περιφρόνηση των Κοζανιτών γυμναστών, προπονητών, αθλητών, που πέτυχαν πανελλήνιες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες Νίκες . Έλαβαν δε μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες, του 2004 και 2008. τιμώντας την Κοζάνη. Παράλληλα, η απόφαση προσβάλλει και τις οικογένειες τους, που αγωνίστηκαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και καμάρωναν για τις επιτυχίες τους. Η ονοματοδοσία λοιπόν δεν βασίζεται σε καμία τεκμηρίωση, ώστε να προβληματίζεται κανείς για τη σκοπιμότητά της.

Στη συνέχεια, θα αναφέρω τα ονόματα των Γυμναστών-καθηγητών στα Γυμνάσια κατά την τελευταία 50ετία, οι περισσότεροι των οποίων ήσαν και προπονητές σε αθλήματα, ή ως αθλητές είχαν διακριθεί στο άθλημά τους πανελληνίως, Ευρωπαϊκά και παγκόσμια καθώς και στους Βαλκανικούς αγώνες. Οι περισσότεροι γυμναστές ήσαν προπονητές στο σωματείο «Εθνικός Κοζάνης» και ανέδειξαν αθλητές , μεταξύ των οποίων είναι και ο νυν Περιφερειάρχης Γεώργιος Κασαπίδης, μέλος της ομάδας Βόλλεϋ που ανήλθε στην Α΄ Εθνική κατηγορία το 1987. Ο «Εθνικός Κοζάνης» υπήρξε κιβωτός του Αθλητισμού της Κοζάνης και της περιοχής στην περίοδο 1980-90. Συνέβαλαν όμως και τα σωματεία Φιλαθλητικός του στίβου με Πανελλήνιες Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις και Κρότωνας της Πάλης, ομοίως με διακρίσεις Πανελλήνιες και Ευρωπαϊκές, πρώτος πάντα στη βαθμολογία των αγώνων. Γυμναστές, προπονητές και αθλητές των σωματείων αυτών είναι περίπου 100. ΣΕ επόμενο κείμενο θα παρουσιάσω όλους τους Γυμναστές ,προπονητές και αθλητές με όλες τις λεπτομέρειες των επιτευγμάτων που δόξασαν τον Αθλητισμό της Κοζάνης. Είναι μαζί με τα ομαδικά αθλήματα πάνω από (600) Άνθρωποι. Να προσθέσω και την κολύμβηση που έχουμε αθλητή στους παρα-ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι τους προσέφεραν και στην κοινωνία της Κοζάνης και εξακολουθούν να προσφέρουν. Θα το ονομάσω «ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΙΜΗΣ» γιατί , οι άνθρωποι αυτοί με τις Νίκες και τα μετάλλιά τους τίμησαν και προέβαλλαν την Κοζάνη. Με την ευκαιρία αναφέρω και ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά το κλειστό Γυμναστήριο στο Στάδιο Κοζάνης το οποίο αναγέρθηκε αποκλειστικά από την πρωτοβουλία και τις ενέργειες του συλλόγου ΕΘΝΙΚΟΣ 1977-79, όπου παραδόθηκε και τέθηκε σε λειτουργία.

Γιάννης Κορκάς
Πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κοζάνης Σεπτέμβριος 1974- Νοέμβριος 1996
Και Πανελλήνιο Αθλητικό στέλεχος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης κατασκευάστηκε επί υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Λιάνη. Ο ίδιος, σε επίσκεψή του στην Κοζάνη μου είπε ότι είχε ηθική υποχρέωση να κατασκευάσει το Γυμναστήριο, διότι ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής του «Ολυμπιακού Κοζάνης» το 1930 και μαζί με τα αδέρφια του αποφοίτησαν από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο. Μάλιστα, ο παππούς του Γεώργιος ήταν μεγαλέμπορος στο Αμύνταιο και είχε πολλές σχέσεις με τους εμπόρους και επαγγελματίες της Κοζάνης. Όταν γιορτάστηκαν το 1999 τα 70 χρόνια του Ολυμπιακού, από ομάδα πρώην παικτών του Ολυμπιακού και εμού ως πρώην γεν. γεν. του Ολυμπιακού. Έστειλε ο πατέρας του μια ευχαριστήρια επιστολή. Σε επίσκεψη στην Κοζάνη του Γ. Λιάνη υφυπουργού αθλητισμού τότε μου είπε ότι με έγγραφο του Υπουργείο θα δοθεί το όνομά μου στο Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Τον ευχαρίστησα ευγενικά και αρνήθηκα την πρόταση λέγοντάς του ότι μου αρκεί το έργο που επιτέλεσα πιστός στις Αρχές του Αθλητισμού. Να Θυμίσω ο ΕΘΝΙΚΟΣ Κοζάνης είχε αναδείχθηκε στην αγωνιστική περίοδο 1980-1990 στα πρώτα 40 σωματεία της γενικής γραμματείας Αθλητισμού από τα 5000 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία που έχει εγγεγραμμένα . Έχω μάρτυρα σημαντικό στέλεχος της Κοζάνης που παρίστατο στη συζήτηση , υπάρχει και φωτογραφία. Ι.Γ.Κ.