Η Κοζάνη τους προηγούμενους αιώνες και μάλιστα από το 1750 είχε δημιουργήσει τις λεγόμενες συντεχνίες των επαγγελμάτων μία από αυτές η μεγαλύτερη ήταν οι ασχολούμενοι με τα Νταμπακαριά- Βυρσοδεψεία , βιοτεχνία επεξεργασίας του δέρματος, ήσαν περίπου 60, μεγάλα και μικρά Νταμπακαριά που λειτουργούσαν και είχαν πολλούς εργαζομένους, ήταν μοναδικά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία είχαν μεγάλη ανάπτυξη ήσαν τα καλύτερα δέρματα και εξάγονταν στην κεντρική Ευρώπη μέσω των πραματευτάδων και ως εκ τούτο είχε εισροή χρήματος η Πόλης.

Σήμερα δεν λειτουργεί κανένα τα περισσότερα έχουν μεταβληθεί σε οικοδομές. Έχουν μείνει μόνο δύο , παραθέτω τις φωτογραφίες που τράβηξα. Έχω καταγράψει όλα τα Νταμπακαριά και τους ιδιοκτήτες αυτών σε κείμενο με όλα τα στοιχεία και θα το συμπεριλάβω μαζί με άλλα κείμενα στο βιβλίο μου που θα εκδώσω.

Η Πρόταση μου στους υποψηφίους είναι «να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά τους και να κηρυχθούν διατηρητέα τα δυο Νταμπακαριά που έχουν μείνει, προτού καταστραφούν και να μετατραπούν σε Μουσεία». Οφείλουμε να τιμούμε τα επαγγέλματα που αφορούν την τοπική ιστορία και που διαδραμάτισαν στο παρελθόν αναπτυξιακό οικονομικό ρόλο στην κοινωνία της πόλης των περασμένων αιώνων.

Εφημερίδα τον Αθηνών έγραφε ότι στα Χανιά που είχε ομοίως πολλά Νταμπακαριά το Υπουργείο περιβάλλοντος χαρακτήρισε ως διατηρητέα 17 κτίρια πρώην Ταμπακαριά που διατηρούνται ακόμη και τα οποία θα μεταβληθούν σε μουσεία που θα είναι και πόλος έλξεως τουριστών .

Ο Δήμος Χανίων ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό της Πόλης. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην Κοζάνη.
Επίσης εφημερίδες της Ευρώπης γράφουν ότι μία ομάδα αρχιτεκτόνων, Ευρωπαίων γυρίζει σε χωριά και κωμοπόλεις και ερευνά παλιά κτίσματα και ότι άλλα αντικείμενα βρίσκει που δείχνει τη φυσιογνωμία του χωριού τα ανανεώνει, τα αποκαθιστά και τα εγγράφει ως πολιτισμικό στοιχείο του χωριού. Μία αξιόλογη προσπάθεια εθελοντισμού και πολιτισμού.
Αναμένουμε και στην Πόλη μας να πραγματοποιηθεί η διατήρηση και η ανάδειξη προτού καταρρεύσουν.

Φωτογραφίες που τράβηξα, ενδιαφερόμενος για την αξιολόγηση των Νταμπακαριών με τη μεγάλη επαγγελματική προσφορά τους στην Πόλη μας λειτουργώντας τη βιοτεχνία τους.

1-2 Το Νταμπακαριό βρίσκεται στο δρόμο προς το Αεροδρόμιο , στο δρόμο αυτό ήσαν τα περισσότερα όταν μεταφέρθηκαν το 1918 έξω από την Πόλη και λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’50, θυμάμαι αρκετά. είναι δίπλα στο πρατήριο καυσίμων του Γ. Μάστορα (Γκουλέμα).

3.Το Νταμπακαριό βρίσκεται στον ίδιο δρόμο κι αριστερά περίπου 100 μέτρα απόσταση, είναι μετά τη γέφυρα του ΣΕΟ που έχει κατεδαφιστεί. Εννοείται ότι γνωρίζω και τους ιδιοκτήτες.

Γιάννης Κορκάς