Η Υπουργός Υγείας κα Νίκη Κεραμέως στην ενημέρωση της Τετάρτης μίλησε για το άνοιγμα των λυκείων και την επιστροφή στη δια ζώσης επιστροφή από τη Δευτέρα 12 Απριλίου  στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Δεν έγινε κάποια αναφορά ειδικά στην Π.Ε. Κοζάνης οπότε θα λειτουργήσουν κανονικά  με χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, σταθερές ομάδες μαθητών, τη χρήση αντισηπτικών και τους τακτικούς αερισμούς.

Προστίθεται στα ισχύοντα μέτρα η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, δυο φορές τη βδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.  Η διενέργεια προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς .Για τα ειδικά σχολεία είναι υποχρεωτική  μόνο για εκπαιδευτικούς υποχρεωτική και υπάρχει αυστηρή σύσταση για μαθητές

1. Tο self test θα λαμβάνεται από φαρμακείο με ΑΜΚΑ, από την Παρασκευή για την  Αθήνα , Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

2.Το τεστ θα γίνεται στο σπίτι κατά προτίμηση το βράδυ της προηγούμενης μέρα ή το πρωί της ίδιας.

3.Θα δηλώνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Αν είναι αρνητικό θα εκδίδεται σχολική κάρτα που θα επιδεικνύεται. Για τους εκπαιδευτικούς επίσης θα γίνεται δήλωση στην πλατφόρμα. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή μπορεί να γίνεται χειρόγραφη δήλωση.

4.Αν είναι θετικό θα υπάρχει ανάλογη δήλωση αποτελέσματος για να ακολουθήσει μοριακό τεστ σε συγκεκριμένες δομές που θα αναφέρονται στην ιστοσελίδα. Αν το επαναληπτικό είναι θετικό θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό θα επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία. «Τα λύκεια παρέμειναν κλειστά περισσότερο από τις άλλες δομές και πλησιάζουν οι εξετάσεις. Συζητάμε και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης και ελπίζουμε να λειτουργήσουν σύντομα» τόνισε η υπουργός.

Ο αναπληρωτής Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο η διάθεση των ατομικών τεστ για μαθητές 14-16 ετών και για τους  εκπαιδευτικούς. Τα self test είναι ρινικό ταχύτατο τεστ, η λήψη είναι πιο απλή και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Σε ανήλικους κάτω των 14 το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης αναφέρθηκε στο ρεκόρ των τεστ με 75.182 δειγματοληψίες και 59.996 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί έγιναν μέσα στον Απρίλιο. Η Ελλάδα δίνει επάξια μια διπλή μάχη με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους διασώστες του ΕΚΑΒ

Ιωάννα Παπαδημητρίου