Ο Λάμπρος Χατζηζήσης , αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή για το ταξίδι του στη Γερμανία .Όπως ανέφερε προωθείται από μέρος κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα σύστημα χαρακτηρισμού πιστοποίησης των τροφίμων το Nutri-Score που ξεκίνησε από τη Γαλλία με δήθεν όρους υγείας. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος θα υπάρχει κλίμακα χρωμάτων, μια κορδέλα από κόκκινο ως πράσινο. Τα ΠΟΠ προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδος δεν θα είναι πράσινα , θα είναι στην προτελευταία σκάλα , στα ανθυγιεινά, κάτι που θα ισχύει για το ελαιόλαδο, το μέλι, το νωπό γάλα και το γιαούρτι Το γάλα αμυγδάλου και το τυρί σόγιας θα είναι στον πράσινο χαρακτηρισμό. «Πρόκειται για εμπορική επίθεση στη μεσογειακή δίαιτα .Θα προσπαθήσουμε να μην ισχύει αυτή η κλίμακα χαρακτηρισμού των προϊόντων συμμετέχοντας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου» συμπλήρωσε.

Τι είναι η κλίμακα Nutri-score;
Ένα ακόμη σύστημα διατροφικής σήμανσης, που σχεδιάζεται να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων (Front of Pack). Κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα, με μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (όπου το Α είναι πράσινο και αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί -κόκκινο και υποδεικνύει τη χαμηλότερη διατροφική αξία).

Είναι ορθός ο τρόπος αξιολόγησης των προϊόντων;
Το σύστημα Nutri- score δυστυχώς «ενοχοποιεί» συλλήβδην τρόφιμα, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, ή λόγω υψηλής θερμιδικής αξίας, μη λαμβάνοντας υπόψη άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως την περιεκτικότητα σε χρήσιμα και υγιεινά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ), αλλά κυρίως το ποσοστό διαχρονικής συμμετοχής τους σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Επίσης ο κ. Χατζηζήσης τόνισε ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι θα πάρουν επιστροφή χρημάτων με αντιπαραβολή των τιμολογίων που έχουν και των τιμών που ορίστηκαν στα δικαστήρια μετά από δεδικασμένα έχοντας συνεργασίες με συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου