Ανησυχία στη Βρετανία λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α. Συνολικά τέσσερα παιδιά έχουν φύγει από τη ζωή μετά από μόλυνση, επιβεβαίωσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Ο τελευταίος θάνατος από τη βακτηριακή νόσο ήταν ενός παιδιού που φοιτούσε στο σχολείο St John’s School στο Ίλινγκ, στο δυτικό Λονδίνο. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ένα αγόρι ηλικίας τεσσάρων ετών από το High Wycombe του Buckinghamshire πέθανε τον περασμένο μήνα.

Τα άλλα δύο παιδιά που πέθαναν ήταν μαθητές δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με το BBC.

Σημειώνεται πως η στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α (GAS) μπορεί να προκαλέσει οστρακιά.

Η UKHSA γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με το Συμβούλιο του Δήμου Ealing στο Λονδίνο για την παροχή συμβουλών δημόσιας υγείας και υποστήριξης στο σχολείο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α (GAS) προκαλείται από στελέχη του βακτηρίου Streptococcus pyogenes.
Το βακτήριο μπορεί να ζήσει στα χέρια ή στον λαιμό για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέπει την εύκολη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της δερματικής επαφής.
Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως «στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις
Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά αν εισέλθει στον οργανισμό, προκαλεί σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Ο Δρ Yimmy Chow, σύμβουλος προστασίας της υγείας στο UKHSA του Λονδίνου, δήλωσε: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο ενός παιδιού στο Δημοτικό Σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη σχολική κοινότητα. Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Συμβουλίου του Ealing, δώσαμε προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Στρεπτόκοκκος Α: Τα συμπτώματα

Ο UKHSA δήλωσε ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη αγωγή αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται από τον παθολόγο.

«Σε σπάνια περιστατικά, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και όποιος έχει υψηλό πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να καλέσει το NHS 111 και να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», πρόσθεσε ο Δρ Τσόου.

Πηγή: ethnos.gr