Γιώργος Κασαπίδης: Όλες οι ζημιές άμεσες και άμεσες θα τύχουν ειδικής μέριμνας μέσα από ειδικά προγράμματα

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε την Κοζάνη μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό. Στο κτίριο της ΖΕΠ είχε απανωτές συσκέψεις με παραγωγούς του Βελβεντού, των Σερβίων, του πρώην Βερμίου, της Εορδαίας, του Αμυνταίου, της Καστοριάς και των Γρεβενών. Οι περιορισμοί της πανδημίας επέβαλαν να ακυρωθεί το σχετικό πρόγραμμα με κατά τόπους επισκέψεις και έγιναν συσκέψεις μόνο στο κτίριο.

«Ήταν μια μέρα παραγωγική» σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο με τις απανωτές συσκέψεις να διαρκούν   πάνω από έξι ώρες. «Είμαστε  απέναντι σε μια μεγάλη καταστροφή, έχει χτυπηθεί ο πρωτογενής τομέας, είναι ένα βαρύ πλήγμα στην αγροτική οικονομία σε κάθε αγροτικό νοικιοκυριό. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση για να δημιουργηθεί το πλαίσιο για να  ανταποκριθούμε στις  προσδοκίες. Θα δικαιώσουμε  τις προσδοκίες, χωρίς υποσχέσεις αλλά με πράξεις. Οι αγρότες θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για την αποζημίωση που δικαιούνται».

Ο ΕΛΓΑ έχει τεθεί σε απόλυτη κινητικότητα και ειδικά τα υποκαταστήματα των περιοχών που επλήγησαν από τον παγετό. Έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των εκτάκτων γεωπόνων, αφού τοποθετηθούν ήδη 146 και σύντομα θα τοποθετηθούν άλλοι 140 εκτιμητές, όπως αν έφερε ο ίδιος. Πολύ σύντομα γύρω στις 15-20 Μαΐου θα υπάρχει και η εκτίμηση κόστους ζημίας της επικράτειας. Θα ακολουθήσει το εκτιμητικό το έργο με την ενίσχυση υποκαταστημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό Ακόμα υπάρχουν περιθώρια υποβολής ζημίας.

«Η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει το κεφαλαίο που απαιτείται για την καταβολή αποζημιώσεων γιατί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο βαρύ τίμημα» τόνισε ο πρόεδρος. Έχουν κινηθεί οι απαιτούμενες  διαδικασίες, ενώ ενήμερος είναι και ο πρωθυπουργός και ο κ. Λιβανός που έθεσε το θέμα στη σύνοδο των υπουργών  της ΕΕ, το οποίο έτυχε της στήριξη των ισχυρών της Μεσογείου που έχουν υποστεί επίσης ανάλογες  ζημίες. «Πιστεύομε ότι οι κινήσεις αυτές θα φέρουν αποτελέσματα για να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγροτών. Τέλος σχεδιάζουμε να προβούμε σε πληρωμές, να καταβληθούν αποζημιώσεις από την περίοδο εκείνη κατά τη οποία ο κύριος όγκος  προϊόντων θα κατευθυνόταν σε εξαγωγές είτε στην εσωτερική αγορά. Υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός, θα χρειαστεί να πετύχουμε τους ενδιάμεσους στόχους, διασφάλιση του κεφαλαίου και να ωριμάσει η καταβολή των αποζημιώσεων για να φτάσουν σε κάθε παραγωγή στην ώρα τους. Χρειάζεται να ενισχυθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ και την περιφέρεια για να μπορούν οι διαδικασίες να λειτουργήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Για το πρόγραμμα της ενεργητικής προστασίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Στην πρώτη πρόσκλησης των 15 εκ δεσμεύτηκαν μόνο 6,5 εκ  και πληρωθήκαν μόνο 300.000, παρότι εντάχθηκαν δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ  στη δεύτερη πρόσκληση παρατηρείται επίσης μειωμένο ενδιαφέρον. Για την προστασία από τους παγετούς  υπεύθυνη είναι η Γενική Γραμματεία.

«Η ζημιά είναι σημαντική, επιβεβαιώνονται οι αρχικέ εκτιμήσεις, έχουμε φαινόμενο καταστροφικό στο σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών της Δυτικής Μακεδονίας που προκαλεί πολλές αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις. Όλες οι ζημιές άμεσες και άμεσες θα τύχουν ειδικής μέριμνας μέσα από ειδικά προγράμματα της κυβέρνησης. Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγές δέχονται πλήγμα στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, ήδη με το συνεταιρισμό του Βελβεντού υπάρχει ανάλογη συνεργασία για επιπλέον κονδύλια αναπτυξιακού χαρακτήρα» τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

«Θα εκπονηθεί σε συνεργασία με περιφερειάρχες σχέδιο για τη στήριξη των συνεταιρισμών, των μονάδων μεταποίησης και εξαγωγών, ακόμα και των μέσων μεταφοράς των προϊόντων, των μόνιμων και εκτάκτων εργαζομένων για να υπάρξει μια χρηματοδότηση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθαρίζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα ανακοινωθούν από τον υπουργό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου