Με αφορμή όσα ειπώθηκαν στο διαδίκτυο από τον κ. Γεώργιο Τζέλλο ,θα θέλαμε να ενημερώσουμε για την προέλευση των χορών τα οποία παρουσιάστηκαν από το σύλλογο μας την Κυριακή των Βαΐων στην Αιανή. Καταρχάς τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν είναι τα εξής: σκόρπιο, τσάμικο Κρόκου, την λαφίνα , την πατρώνα, το λεβέντικο , λεβέντικο Πρεσπών ,Μακεδονία ξακουστή και τέλος το έντεκα. Όλοι αυτοί οι χοροί έχουν προέλευση από την Δυτική Μακεδονία, τον σκορπιο χορό το τσάμικο του Κρόκου τη λαφινα την πατρωνα της σκουλιαρης τον λεβεντικο της Εορδαίας και της Φλώρινας , τον λεβεντικο Πρεσπών και το έντεκα της Κοζάνης. Προς μεγάλη έκπληξη μας διαβάσαμε στο διαδίκτυο την ανάρτηση του κ. Τζέλλου, ποια είναι η παράδοση της Εορδαίας και της Φλώρινας; Ποια είναι η μουσική τους; Τα μουσικά συγκροτήματα της περιοχής τα γνωρίζετε; Τους δύο χορούς λεβεντικο Πρεσπών και Εορδαίας Φλώρινας τους εκτελεί το ιστορικό μουσικο συγκρότημα των Τζιαμπασιδων απ’ τα Άλωνα ,οι χοροί είναι καθαρά ελληνικοί, κι όχι βουλγάρικοι ή Σκοπιανοί. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που αποσκοπεί αυτό το μένος προς τον σύλλογο μας, μήπως κάνατε κάποιο προσωπικό ατόπημα ή είστε ανιστόρητος; Επίσης ο σύλλογος μας εδώ και 40 χρόνια προσφέρει πολιτισμό κρατώντας αναλλοίωτα τα ήθη και έθιμα του τόπου μας παραδίδοντας τα από γενιά σε γενιά. Τελειώνοντας το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον χοροδιδάσκαλο Μανώλη Καρανάνο με τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχουμε άριστη συνεργασία, επιπλέον ευχαριστούμε τους κατοίκους και τα μέλη του συλλόγου μας που μας εμπιστεύονται.

Υ.Γ.1 : Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε πολιτικά παιχνίδια, γιατί εμείς παράγουμε πολιτισμό και δεν υποκρινόμαστε.
Υ.Γ.2 : Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο Αιανής ‘’Η Πρόοδος’’ για την πρόσκληση και την φιλοξενία και ευελπιστούμε για περαιτέρω συνεργασία.