Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας που συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Μάρτη, η κατάρτιση πινάκων του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ) 2024-2027.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών η οποία απευθύνεται σε φορείς του Δημοσίου και στους ΟΤΑ, η χώρα μας όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, καλείται να υποβάλλει τον ερχόμενο Απρίλη το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα με την μορφή του προγράμματος Σταθερότητας. Βάση του Ν. 270/2014 προβλέπεται υποχρεωτική κατάρτιση Μ.Π.Δ.Σ.

Για αυτό τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια καλούνται να υποβάλλουν ισοσκελισμένους στόχους εσόδων-εξόδων για τα έτη 2024-2027, ως «συνεισφορά» στη διαδικασία συμμόρφωσης της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ.

Καλούνται οι δήμοι, να υλοποιήσουν ένα μνημόνιο που προβλέπει:

• Ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων τουλάχιστον μέχρι το 2027, ενώ η φορολεηλασία του λαού θα αυξάνεται. Αδιάψευστος μάρτυρας τα φορολο-γικά έσοδα Γενάρη – Φλεβάρη, τα οποία εκτοξεύτηκαν 1,2 δις ευρώ πάνω και από τους στόχους του προϋπολογισμού. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ το 95% των φορολογικών εσόδων τα πληρώνει ο λαός και μόνο 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

• Καθηλωμένες θα είναι και οι επιχορηγήσεις από το Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ κλπ. Μέρος του προγράμματος Δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι οι ανάγκες σε αντιπυρική, α-ντιπλημμυρική , αντισεισμική προστασία σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ΜΕΘ κλπ. Τα πα-ραπάνω θα μείνουν στα αζήτητα της «Βιώσιμης» ανάπτυξης της Ν.Δ. όπως πριν της «Δί-καιης» ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 θα δοθούν 15,3 δισεκατομμύρια για την «πράσινη» και «ψηφιακή» ανάπτυξη, εκ των οποίων τα 7,3 από το Π.Δ.Ε. και τα υπόλοιπα από το ταμείο ανάκαμψης.

Στην περιοχή μας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η εγκατάσταση ΑΠΕ. Μόνο στον πρώην Δήμο Αγίας Παρασκευής, για το 2023 βρίσκονται αδειοδοτημένα ή υπό αδειοδότηση συνολικά 54 έργα ΑΠΕ. Τον Σεπτέμβρη του 2022 ήταν 29. Στην περιοχή μας επομένως, θα έρθουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο που θα δοθούν στα «κοράκια» που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.

• Καλούνται επίσης τα Δημοτικά Συμβούλια να συνδράμουν στην πολιτική καθήλωσης μι-σθών και προσωπικού.

Δεν προβλέπεται την επόμενη τετραετία ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, παρόλο που από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Δήμο 86 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνο 26!!! Την επόμενη τετραετία θα αποχωρήσουν άλλοι 20 εργαζόμενοι και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας των 8μηνιτών, των 2μηνιτών και λοιπών ελαστικών σχέσεων εργασίας.

• Τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν είναι «τα ίδια έσοδα», αυτά δηλαδή που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και φόρους που βάζει ο Δήμος και προστίθενται στους φόρους που πληρώνει ο λαός στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το περασμένο διάστημα η κυβέρνηση πανηγύριζε, επειδή στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξήλθε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για την κατάργηση των μνημονίων.

Όπως αποδεικνύεται το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας είναι σε ισχύ, όπως και όλοι οι μηχανισμοί εποπτείας, μέσω των μνημονίων των «Ευρωπαϊκών» εξαμήνων και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του ταμείου ανάκαμψης.

Επιπλέον τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση, θα συνεχιστούν με το Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2027 με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια η σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα κάθε είδους μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού, που τώρα ο λαός πληρώνει με τη μεγάλη ακρίβεια και με μέτρα «αποπληθωρισμού» που εκτινάσσουν π.χ. τις δόσεις των δανείων.

Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης μέρας στην τοπική διοίκηση. Ένα βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση πριν ακόμα πάει στην βουλή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Μ.Π.Δ.Σ. Αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της σε ένα αντιλαϊκό μνημόνιο, ανάμεσα στο Δήμο και την κυβέρνηση. Παρών ψήφισε η παράταξη της κ. Τερζοπούλου και λευκό του κ. Κοκκινίδη

Διεκδικούμε:

• Πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού, αντισεισμικής-αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασία.
• Κατάργηση σταδιακά όλων των τελών και φόρων.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από ΕΕ, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, την απάντηση θα την δώσει μόνο η ενίσχυση του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του.

Απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και στα επιτελεία τους σε όλη την ΕΕ, απέναντι στα μονοπώλια που αυτοί υπηρετούν, απέναντι σε όσους θέλουν τους εργαζόμενους να σκύβουν το κεφάλι, να πνίγονται στη μοιρολατρία του «τίποτα δεν αλλάζει» και να διαλέγουν το «μικρότερο κακό» μέσα στους «μονόδρομους» του κεφαλαίου, που οδηγούν πάντα σε νέες απώλειες και στο μεγαλύτερο κακό, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, με την πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες έκταση, τον παλμό και τον συντονισμό τους, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Πτολεμαΐδα 31/3/2023
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Χόλμπα Αντωνία