Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σωματείου μας σ. Ιωαννίδης Τάκης παραβρέθηκε στο Ορυχείο Βόρειου Πεδίου στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δράσης, για να ενημερώσει συναδέλφους για τη δράση του σωματείου και για τις εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους που πλησιάζουν στην σύνταξη.

Ο σ. Ιωαννίδης ήταν επι 30 χρόνια εργαζόμενος στο συγκεκριμένο ορυχείο όπου έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση και προσωπικές σχέσεις με πολλούς συναδέλφους.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης του στο χώρο εργασίας, έστειλαν τους φύλακες για να του ζητήσουν να αποχωρήσει από τον χώρο γιατί όπως ανέφεραν είναι συνταξιούχος και δεν ενημέρωσε στην πύλη του ορυχείου για την είσοδο του στο χώρο. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή ήρθε από την εργοδοσία.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Έρχεται σε μια περίοδο που η ΔΕΗ Α.Ε. μετά και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εντείνει την επίθεση της στους εργαζόμενους κάτι που πάει παράλληλα και με την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Έρχεται σε μια περίοδο που σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Σπάρτακου και οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με τις διαχρονικές ευθύνες τους για την απελευθέρωση του κλάδου, την ιδιωτικοποίηση κ.α κάτι που ο σ. Ιωαννίδης γνωρίζει καλά και προφανώς ενημέρωνε τους εργαζόμενους. Αυτός είναι και ο λόγος που η εργοδοσία επέδειξε αυτόν τον αυταρχισμό, για να προστατεύσει τους συνδικαλιστές που υπηρετούν πρώτα και πάνω απ’ όλα την εργοδοσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να μην ανεχτούν κανένα περιορισμό συνδικαλιστικής δράσης, καμία προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστών. Ο νέος κώδικας δεοντολογίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο νόμος Χατζηδάκη δείχνουν αυτή την εξέλιξη και πρέπει να αγωνισθούμε να μην επιβληθούν.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους σαν απάντηση σε αυτή την εξέλιξη να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συνεργασίας να στείλουν μήνυμα ότι οι προσπάθειες περιορισμού και καταστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν θα περάσει.

Πτολεμαΐδα 5/12/2022