Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει την ανανέωση της κατάπτυστης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ». Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και βαθαίνοντας σταθερά, ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προχώρησε στην καθιερωμένη ετήσια ανανέωση, με απώτερο στόχο και την μακρόχρονη ανανέωσή της.

Οι διπλωματικές αβρότητες ανάμεσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η επιβεβαίωση της μεταξύ τους “αλληλοεκτίμησης” είναι προκλητικές κι επικίνδυνες. Φανερώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιχειρεί να παίξει στην περιοχή η ελληνική αστική τάξη, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης. Η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, παίζει με τη φωτιά του πολέμου στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα και της κλιμάκωσης της μεταξύ τους επιθετικότητας. Προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής η ανανέωση κι ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟΙκούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής.

Όλο το πλέγμα των ευρωατλανικών υποδομών στη χώρα μας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας. Εξυπηρετεί τους οξύτατους ανταγωνισμούς για την ανακοπή της Ρωσικής και Κινεζικής παρέμβασης στην περιοχή, μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων. Η ύπαρξη των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τα περιβόητα “αντισταθμιστικά οφέλη”, είναι οφέλη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Στηρίζονται στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ευνοούν με τη στάση τους την τουρκική επιθετικότητα, όπως έγινε φανερό κι από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον την εκτίμηση της κατάστασης και δίνοντας ταυτόχρονα όλο τον χρόνο στην τουρκική αστική τάξη για τη δημιουργία τετελεσμένων. Μας ανησυχεί η ενίσχυση της βάσης στη Σούδα, για την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες από πλευράς ΗΠΑ, ώστε να παίζει ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στους πολεμικούς σχεδιασμούς κατά των λαών. Η ένταξη των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου στους παραπάνω σχεδιασμούς, η φιλοξενία ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, η παράδοση των ναυπηγείων της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, της Σύρου στην αμερικανική ΟΝΕΧ με στόχο να παίζουν ενισχυμένο εμπορικό και στρατιωτικό ρόλο ως βάσεις ναυπηγοεπισκευής για τον αμερικανικό στόλο, αποτελούν στοιχεία εμπλοκής και ταυτόχρονα εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας. Έρχονται να πατήσουν στη νέα επικίνδυνη ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030», στη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην ενίσχυση της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, στους γενικότερους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!

Κοζάνη 11/12/20