Σταθερά προβληματική παραμένει η κατάσταση με τα αδέσποτα στην πόλη της Κοζάνης. Πολλά είναι τα κουτάβια που γεννιούνται, αγέλες μεγαλόσωμων ζώων περιφέρονται στην πόλη και τα χωριά, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε περήφανοι για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς ακόμα να έχουν προβλεφθεί σημεία παροχής τροφής και νερού για τα δεκάδες τετράποδα.

Οι στειρώσεις που γίνονται είναι ελάχιστες από πλευράς δήμου, ο οποίος δυσκολεύεται να συνάψει συμβάσεις κτηνιάτρων ώστε να υπάρχει περισσότερο προσωπικό. Το υφιστάμενο δημοτικό καταφύγιο χωρητικότητας 40 ζώων έχει ήδη φουλάρει, οπότε είναι αδύνατον να εισέλθει άλλο ζώο σε αυτό μετά τη συλλογή του.

Εθελοντές της πόλης κάνουν χρήση ευρωπαϊκού προγράμματος και προβαίνουν μόνοι τους σε στειρώσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν υπάρχει όμως χώρος για τη συγκέντρωση των ζώων από καμιά πλέον φιλοζωική με το νέο καταφύγιο που σχεδιάζει ο δήμος κάτω από τον Άγιο Ελευθέριο να δίνει μακροπρόθεσμα μια λύση μέσα από χρηματοδότηση από το Φιλόδημο. Εκεί θα υπάρχει και κτηνιατρείο για περισσότερες στειρώσεις με στόχο πάντα τη μείωση του πληθυσμού.

Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

«Πριν και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού είχαμε μειώσει στο μισό τα αδέσποτα τόσο στην Κοζάνη όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βασιλακόπουλος στο West Channel. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε στον υπάρχοντα νόμο και την ανάγκη αλλαγής του υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη «ζώο που σε 15 μέρες δεν υιοθετηθεί, ευθανατώνεται γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ευζωία του». «Υπάρχουν παράνομα κέντρα περισυλλογής ζώων και ανθρώπων που αφήνουν σκυλιά ανεξέλεγκτα» συνέχισε.
Μιλώντας στο prlogos διευκρίνισε ότι απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις την περίοδο του κορωνοϊού για αυτό και μειώθηκε ο αριθμός τους …Όσο για την ευθανασία να τονίσουμε ότι αφορά μόνο τα επικίνδυνα τετράποδα και όχι όσα τετράποδα συλλέγονται, τα οποία αφού περάσουν πενταμελή ίσως και τριμελή επιτροπή αν κριθεί απαραίτητο και δεν βρεθεί ανάδοχος, οδηγούνται στην έσχατη λύση.

Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται η αντιπαράθεση των μεμονωμένων εθελοντών με το δήμο. Η πενταμελής που έχει σχηματιστεί αποτελεί τη συνέχεια του σωματείου «Κιβωτός των ζώων». Πρόκειται για ένα σωματείο χωρίς δράση που συστάθηκε από την προηγούμενη αρχή για να ελέγχεται πλήρως η πενταμελής. Μια επιτροπή δηλαδή χωρίς μέλη οργανωμένης φιλοζωικής από την πόλη με κατεβασμένα τα ρολά επικοινωνίας του δήμου με τους εθελοντές, τα αδέσποτα να σεργιανίζουν στην πόλη και οι μεταξύ τους διαφωνίες να σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες. Θύμα αυτών τα ίδια τα αδέσποτα και ο πολίτης με το νομικό πλαίσιο ακόμα να περιμένει τις βελτιώσεις του….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Χωρίς το » Αγγίζωο» η νέα πενταμελής επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων στο δήμο Κοζάνης