Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο, των Βουλευτών Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη, Ν. Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη και Ν. Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, παρασχέθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις και προγραμματίσθηκε η προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν από τους Βουλευτές.

Ειδικότερα:

1. Τέθηκε το θέμα της συμμετοχής του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου. Ο Υπουργός απάντησε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η οργάνωση των αγροτών σε συνεταιριστικά – συνεργατικά σχήματα.

Ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα, στο σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, να συμμετάσχουν και να πωλήσουν την παραγωγή τους μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων εντός του 2022.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο.

Διευκρίνισε επίσης ότι, δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ είναι τα μέλη Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, οι νέοι αγρότες και όσοι κάνουν συμβολαιακή γεωργία.

2. Συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που πωλούν τα δικά τους προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές και έχουν την υποχρέωση άμεσης έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου.

Στην περίπτωση που η αγοραπωλησία γίνει αργία, η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου θα γίνεται την πρώτη εργάσιμη μέρα αφού όμως έχει προηγηθεί η έκδοση χειρόγραφου παραστατικού.
Ο Υπουργός αντιμετώπισε θετικά το θέμα και ζήτησε από τα Υπηρεσιακά στελέχη να διευκρινισθεί και διευθετηθεί ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας πώληση στους καταναλωτές από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

3. Ζητήθηκε η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του φόρου πολυτελείας στις ενδοκοινοτικές πωλήσεις γούνας.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις.

4. Στο ζήτημα στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για τη σύμφωνη γνώμη του η οποία θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα.

Η προταθείσα στήριξη των Συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική καθόσον, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών (χαλάζι, παγετός, πλημμύρες), μειώθηκε δραματικά η προς διαχείριση παραγωγή που οδηγεί σε σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

5. Σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, επαναβεβαίωσε την πρόθεση για σταδιακή κατάργησή του.

6. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για άλλη μια φορά για το θέμα της διπλής φορολόγησης συμπολιτών μας που εργάστηκαν για κάποιο διάστημα στην Ολλανδία.
Η αξιολόγηση των στοιχείων που κατατέθηκαν είναι σε εξέλιξη.

7. Προτάθηκε στον Υπουργό η πρόβλεψη έκπτωσης 85-100%, των προσαυξήσεων στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.