H Αμαλία Μουτούση μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» της Κοζάνης για τo ρόλο της Ιοκάστης και την αξία της τραγωδίας λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης στο πλαίσιο των Λασσανείων.

« Είχα επιθυμήσει την επαφή με το αρχαίο θέατρο» τόνισε με τελευταία παράσταση την Ιφιγένεια Εν Ταύροις με το ΚΘΒΕ το 2016. «Η Ιοκάστη με το Δημήτρη Λιγνάδη ήταν μια ιδανική ευκαιρία» .Είμαστε προνομιούχοι όταν έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε ανάλογα θεατρικά έργα σε μεγάλα αρχαία θέατρα, όπως της Επιδαύρου και της Δωδώνης, χώρους που «σηκώνουν» της παράσταση, σημείωσε.

«Η αρχαία τραγωδία έχει διαύγεια μέσα στο σκοτάδι, το μεγαλείο της είναι συμπαντικό , έχει κάτι βαθιά προσωπικό για όλους, ο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει το μύθο με διαφορετικό τρόπο». Μέσα από το δικό του ψυχισμό ο κάθε θεατής μεταφράζει τον Οιδίποδα όπως θέλει και αυτό κάνει και η ίδια αναζητώντας τι έχει να της πει προσωπικά.

Ρωτώντας για το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του ρόλου της ως Ιοκάστη ανέφερε τα λόγια της Κατίνας Παξινού «Ο πιο δύσκολος ρόλος, σχεδόν αδύνατον να τον παίξεις, θα έλεγα είναι η «Ιοκάστη». Μικρός ρόλος αλλά απίστευτα δύσκολος» είχε πει. Όταν μαθαίνει η Ιοκάστη ότι ο Οιδίποδας είναι ο γιος της και όχι άντρας της , η αναγνώριση του παιδιού της δηλαδή «δεν παίζεται», δεν μπορεί να περιγραφεί όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Η Ιοκάστη είχε κάνει με τον Οιδίποδα τέσσερα παιδιά και μετά από αυτή την αλήθεια κρεμιέται.

Η θεατρική τέχνη είναι ανάγκη, όσο και να αλλάζουν οι εποχές ακόμα και μέσα στη σημερινή θολούρα ανέφερε. «Δεν μπορούμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό, το αληθινό από το ψεύτικο, έχει αλλοιωθεί το κριτήριό μας». Για αυτό είναι σημαντικό να βλέπουμε παραστάσεις τέτοιου επιπέδου.

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης, Μουσική: Μίνως Μάτσας, Κίνηση: Κική Μπάκα, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά

Φωνητική Διδασκαλία: Κατερίνα Κοζαδίνου, Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Λιγνάδης: Οιδίποδας

Αμαλία Μουτούση: Ιοκάστη

Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας

Γιώργος Ζιόβας: Άγγελος

Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων

Νικόλας Χανακούλας: Εξάγγελος

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής

Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 20€ και 15€ (φοιτητικό/ ανέργων/ ΑΜΕΑ)

Ιωάννα Παπαδημητρίου