Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος από το Balkan Energy Forum της Κοζάνης ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο που η Δυτική Μακεδονία έχει έναν ηγετικό ρόλο στην ενέργεια και στο μετασχηματισμό του κλάδου. «Ο ενεργειακός μετασχηματισμός υλοποιείται. Η Κοζάνη έχει συνδέσει το όνομά της με την ενάργεια. Καταφέραμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ και σήμερα είμαστε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις επενδύσεις. Το 2019 η τιμή του λιγνίτη ήταν 65 με 70 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 150» οπότε η μετάβαση είναι μα περιβαλλοντική και οικονομική ανάγκη.

Είναι σε φάση ολοκλήρωσης ο νέος αγωγός φυσικού αερίου 167 εκ και σχεδόν τελειώνει το 2024. Αυτός ο αγωγός θα τροφοδοτήσει και τη μονάδα τηλεθέρμανσης και τα δίκτυα φυσικού αερίου. Είναι μελλοντικός αγωγός υδρογόνου που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται στη Δυτική Μακεδονία και θα μπορεί να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου στο Αμύνταιου της Hellenic Hydrogen που θα αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ με προσπάθεια να συνδεθεί με τον επερχόμενο αγωγό υδρογόνου «Η περιοχή μπορεί να γίνει πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση».

4,4 δις είναι σήμερα η αξία της ΔΕΗ τόνισε αναφερόμενη και σε επενδύσεις στο υδρογόνο στην περιοχή όπως είναι η Advent, στον τομέα των μπαταριών, της αποθήκευσης και των ΑΠΕ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου