Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη το πρωί υποδεχόμενος από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δύο τόμοι βιβλίου με τίτλο «το Σκάκι» του Τριαντάφυλλυ Σιαπέρα δώρισε ο σκακιστής πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Θεοδουλίδης στον κ.Τσίπρα. «Με αυτά μεγάλωσαν γενιές σκακιστών» είπε ο πρύτανης . «Μας χρειάζονται και στην πολιτική υπό μια έννοια» συνέχισε με χαμόγελο ο κ.Τσίπρας , τα οποία είδε ως μια ευκαιρία να εξασκηθεί με το μεγάλο του γιο, μιας και ο μικρός ακόμα παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια,όπως ανάφερε.

«Το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί νέες σχόλες και τμήματα σε όλη την Ελλάδα μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για όλους στο βαθμό που η νέα ηγεσία δεν θα χάσει τον προσανατολισμό της, το σήμα του GPS»είπε χαριτολογώντας όταν συσκευή πλοήγησης ακούστηκε στον χώρο : «Χάθηκε το σήμα του GPS».Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται σε ένα νέο Πανεπιστήμιο που από 6 τμήματα έγιναν 28 και από 4 σχολές 7 . Για την αναστολή 37 τμημάτων , έξι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είπε : «Η απόφαση της υπουργού Παιδείας είναι άστοχη και πρέπει με την αγωνιστική συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας να αποσυρθεί». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η σύζυγός του δίδαξε στο Πανεπιστήμιο,στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και έχει ιδία γνώση για το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών και των φοιτητών».

Το καλωσόρισμα του Πανεπιστημίου

«κε Πρόεδρε, καλωσορίσατε στο νέο Διοικητήριο του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως ίσως γνωρίζετε το νέο Πανεπιστήμιο προήλθε από το νόμο 4610 της συγχώνευσης (που ψηφίστηκε από τη δική σας κυβέρνηση) και μάλιστα σε αυτό το τραπέζι του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας έγιναν πολλές από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης για το σχεδιασμό του.
Σήμερα, 6 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, μεσολάβησε καλοκαίρι και πρυτανικές εκλογές, και βρισκόμαστε στο σημείο όπου ολοκληρώνουμε τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου και βάζουμε σε μια σειρά τα μικρά και καθημερινά, μάλιστα η μετακόμιση σε αυτό το χώρο έγινε μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Πλέον μετά τη συγχώνευση το Ίδρυμά μας είναι ένα σχετικά μεγάλο Ίδρυμα (το 8ο πανελλαδικά από πλευράς Τμημάτων και αριθμού φοιτητών). Το ιδιαίτερό του χαρακτηριστικό είναι ότι η μοίρα του και η πορεία του θα είναι στενά συνδεδεμένη με την ίδια την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο ορισμός του Περιφερειακού Ιδρύματος, διεσπαρμένο στις 5 μεγάλες πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας.

Γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στην Δυτική Μακεδονία από την απολιγνιτοποίηση και την επερχόμενη αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Ευελπιστούμε όχι μόνο εμείς (αλλά είναι και προσδοκία όλης της Περιφέρειας) ότι το Πανεπιστήμιο στη νέα εποχή θα είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό προβλέπουμε στην ισχυροποίησή του. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε υπέρ των αλλαγών που έχουν να κάνουν με αξιολόγηση, προώθηση της εξωστρέφειας και σύνδεσή μας με την αγορά και ιδιαίτερα με την τοπική οικονομία. Επίσης, θα επιζητήσουμε κανονικά τη διεύρυνσή μας (όπως αυτή προδιαγράφεται μέσα στο νόμο της συγχώνευσης) με τα νέα Τμήματα η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, ενώ έχουμε και ισχυρές αντιρρήσεις στη θέσπιση της βάσης εισαγωγής του 10 καθώς αυτό θα σημάνει σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών μας και άρα και των Τμημάτων μας.

Έχουμε ένα διαχρονικό σύμμαχο στην προσπάθεια ισχυροποίησής μας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία και χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ το ευρύ κτιριολογικό μας πρόγραμμα (Κοζάνη και Φλώρινα), κρίμα που δεν έχετε χρόνο για μια επίσκεψη στην εντυπωσιακή νέα Πανεπιστημιούπολη έξω από την Κοζάνη.

Έχουμε ιδέες για το μέλλον, στοχεύουμε στη δημιουργία κρίσιμης ερευνητικής μάζας, επιζητούμε τη σύνδεσή μας με την τοπική παραγωγή και οικονομία. Επιζητούμε επίσης, έτι περαιτέρω, τη διεθνοποίησή μας, το άνοιγμα των συνεργασιών μας (και μέσα από αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών) όχι μόνο με βόρειους γείτονές μας αλλά στοχεύουμε και πιο μακριά. Ένα σημερινό παράδειγμα, επί του πιεστηρίου: 2 από τα 11 συνολικά προγράμματα στη διακρατική συνεργασία Ελλάδα-Κίνα που εντάσσεται στην πρωτοβουλία onebelt-oneroad είναι δικά μας.
Αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε από σας και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι η στήριξη κατ’ εξαίρεση του Ιδρύματός μας λόγω ακριβώς αυτού που έρχεται στην Περιφέρειά μας. Και πάλι καλωσορίσατε».

Ιωάννα Παπαδημητρίου -Φιλιώ Μπτούρη

Η Ένωση σκακιστικών σωματείων Κεντροδυτικής Μακεδονίας τιμά τον πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη

Αλέξης Τσίπρας από Κοζάνη: Το προσφυγικό η λύση για το δημογραφικό-Εθνικό σχέδιο για την ενσωμάτωση κομματιού των προσφύγων

 

Αλέξης Τσίπρας από Κοζάνη: «Η Ν.Δ. εκδικείται» – «Στήνουν σόου λες και οι νέοι είναι μέσα στα καρτέλ της κοκαΐνης και τα Πανεπιστήμια κατασκευάζουν μολότοφ»

 

Με το Thunderstruck των AC/DC η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού της Κοζάνης