Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε διαβάζαμε στις αρχές Οκτωβρίου σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Κοζάνης. Το πρώτο κτήριο (επί της Π. Χαρίση, μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο) ήρθε στην κυριότητα του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς του ακινήτου από το Δήμο Κοζάνης, τον οποίο εκπροσώπησε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας και τον ιδιοκτήτη κ. Μπαντή. Να όμως που ο Επίτροπος δεν επέτρεψε αυτή την αγοροπωλησία μιας και το τίμημα αγοράς ήταν μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης αποφάσισε βέβαια την άσκηση προσφυγής ανάκλησης κατά της Πράξης Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Π.Ε. Κοζάνης, στο Έβδομο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει ως προς το τίμημα αγοράς, τη με αριθμ. 211/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, με την οποία πάρθηκε η αρμόδια απόφαση της απευθείας αγοράς του ακινήτου , κειμένου επί της οδού Παύλου Χαρίση, ΟΤ 149 ιδιοκτησίας Μπαντή Γεωργίου, Ματίνας και Γιαλούρη Ελένης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταρτιστεί του σχετικό συμβόλαιο. Η υπηρεσία του Δήμου είχε όμως διαφορετική άποψη και γνωμοδοτεί αρνητικά για την άσκηση προσφυγής .Μιλά μάλιστα για “πλημμέλειες, παραλείψεις και κακή εκτίμηση των στοιχείων της τοπικής κτηματαγοράς από την πλευρά των οργάνων του δήμου”.

Όπως αναφέρει δικηγόρος του Δήμου “η απόφαση 211/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου λήφθηκε για 330.000 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει και τις δύο προαναφερθείσες εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων που καθόρισαν χαμηλότερα την αξία του επιδίκου ακινήτου”. Πιστοποιημένος εκτιμητής εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 309.408 ευρώ και η Εκτιμητική Επιτροπή του δήμου εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 319.000 ευρώ .

Μη νομίμως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την αγορά του ακινήτου με τίμημα μεγαλύτερο από το προσδιορισθέν με την έκθεση εκτίμησης της πιστοποιημένης εκτιμήτριας, όσο και της Επιτροπής Εκτίμησης του δήμου”. Επίσης “δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία, ούτε αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος, που θα πρέπει ο δήμος να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο με τίμημα μεγαλύτερο της πραγματικής του αξίας, ούτε προκύπτει από κάποιο γεγονός, για το πως κατέληξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και με ποια κριτήρια, ώστε να καταβληθεί στους πωλητές του ακινήτου, μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που ανέφεραν στην εκτίμησή τους, τόσο η εκ του νόμου ορισμένη πιστοποιημένη εκτιμήτρια, όσο και τα μέλη της Εκτιμητικής Επιτροπής του δήμου”.

Η Υπηρεσία γνωμοδοτεί αρνητικά, ως προς την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά της Πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Π.Ε. Κοζάνης. Και σημειώνει ότι “η  τυχόν άσκηση προσφυγής ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως, θα επιφέρει μια μακροχρόνια εκκρεμοδικία που δεν θα ικανοποιεί ούτε τους αντισυμβαλλόμενους πωλητές ούτε το δήμο Κοζάνης”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Ξεκινά η αναβάθμιση του κέντρου: Στην κυριότητα του Δήμου Κοζάνης το κτήριο μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο