Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων 89/2022 για την «Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δήμου Σερβίων οικονομικού έτους 2022».

Κατά την ψηφοφορία, επί της πρότασης του Δημάρχου:
– Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι απείχαν από τη συζήτηση του θέματος
– Έξι (6) Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου και
– Δώδεκα (12) Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου.

Περαιτέρω, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων έλαβε υπόψη του τα παραπάνω, ενέκρινε τις αριθμ. 152 και 176/2022 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ως προς το σκέλος της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος

Όπως αναφέρει η απόφαση «επειδή δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι απείχαν από την συζήτηση του θέματος πριν τη λήψη της απόφασης, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των υπολοίπων, πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή επί των δέκα οκτώ (18) μελών που δίδουν είτε θετική είτε¨ αρνητική ψήφο. Απαιτούνται, επομένως, τουλάχιστον δέκα (10) ψήφοι για να ληφθεί απόφαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν έξι (6) θετικές ψήφοι, οπότε δεν λήφθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων».

«Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 208 (Τεχνικό Πρόγραμμα) παρ. 5 τουΝ.3463/2006 (ΔΚΚ) η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος των δήμων(και κατ’ επέκταση και η τροποποίηση) πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις παραπέμπονται αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, κατά παράβαση του παραπάνω άρθρου».