Έκκληση στον κόσμο να αιμοδοτήσει για να βοηθήσει τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία απηύθυνε ο Βασίλης Δήμος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης.

Αφού τόνισε πως πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι με έλλειψη αίματος την περίοδο προ του Πάσχα, δήλωσε πως «πρέπει ο προγραμματισμός των πασχόντων να γίνει νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια αίματος».

Ο κ. Δήμος εξήγησε ότι ο κάθε ασθενής με θαλασσαιμία πρέπει «να μεταγγίζεται με δύο φιάλες αίματος κάθε 15 μέρες, οι μεταγγίσεις αυτές είναι προγραμματισμένες». Ωστόσο, «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι ελλείψεις, η αιμοδοσία δεν μπορεί να μας καλύψει, δίνει μία αντί για δύο» τόνισε ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, επιβαρύνεται η υγεία του πάσχοντος και προκαλείται «διαταραχή της καθημερινότητας του, στις άλλες υποχρεώσεις του. Όταν έχεις ραντεβού για μετάγγιση και όταν σου λένε μην έρθεις γιατί δεν βρέθηκε αίμα και αντί να πάρεις τις δύο φιάλες αίματος, παίρνεις μία».

Πάντως, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, σημείωσε πως δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια της έλλειψης αίματος, και έκανε «έκκληση στον κόσμο που μπορεί να αιμοδοτήσει, που δεν έχει ιώσεις και είναι διαθέσιμος. Να αιμοδοτήσει, γιατί τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία δεν μπορεί να τους στηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον», δεδομένου ότι κάθε πάσχων, «χρειάζεται περίπου 50 φιάλες αίματος το χρόνο.»

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας υπογράμμισε πως «Ένας άνθρωπος όταν βρεθεί στο νοσοκομείο συγκυριακά και χρειαστεί 3-4 φιάλες το πολύ, τότε εξυπηρετείται. Αλλά όταν πάσχει από μεσογειακή αναιμία, η οικογένεια κάνει κάθε προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί», υπογράμμισε στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Δήμος.

Κλείνοντας, επισήμανε πως «ελπίδα μας είναι ο κόσμος, ο εθελοντής αιμοδότης. Το αίμα είναι θείο δώρο, μόνο άνθρωπος προς άνθρωπο μπορεί να το προσφέρει».

Πηγή: alpha965.gr