Ένα πρόσφατο άρθρο στο Medscape καταρρίπτει κάποιους μύθους για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου:

1) Η ζάχαρη τροφοδοτεί την αύξηση του καρκίνου
Ακόμη και αφαιρώντας τη ζάχαρη και γενικά τους υδατάνθρακες, τα καρκινικά κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές ενέργειας, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Άρα κόβοντας τη ζάχαρη, ο καρκίνος δε σταματάει.
Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις ότι δίαιτες φτωχές σε υδατάνθρακες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα κάποιων αντικαρκινικών θεραπειών.

2) Τα καμμένα φαγητά προκαλούν καρκίνο
Το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το κάψιμο τροφών, ιδιαίτερα υδατανθράκων, όπως ψωμιού και πατατών απελευθερώνουν μια ουσία, το ακρυλαμίδιο, για το οποίο έδειξαν έρευνες σε πειραματόζωα ότι προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν είχαν ανάλογα αποτελέσματα. Άρα δεν υπάρχουν κατηγορηματικά στοιχεία ότι το ακρυλαμίδιο είναι καρκινογόνο.
Προσωπικά, πάντως, θα απέφευγα τα καμμένα, αν και καμιά φορά είναι απόλαυση.

3) Οι υπερτροφές εμποδίζουν τον καρκίνο
Αν και τα super foods είναι ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μια υπερτροφή ξεχωριστά είναι ικανή να προλαμβάνει τον καρκίνο. Η διατροφή είναι πολυσύνθετη υπόθεση και το αποτέλεσμα της εξαρτάται από τη συνέργεια διαφορετικών τροφίμων και την αλληλεπίδραση με άλλους παράγοντες, όπως το γενετικό υπόβαθρο.

Πάντως, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, γιατί όχι και με υπερτροφές θωρακίζει τον οργανισμό από τον καρκίνο.