Big Dutchman και Ζουράς Farm ζητούν εξυγιανθείσα έκταση 6, 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ για δημιουργία αγροτικού πάρκου κυκλικής οικονομίας. Την επένδυση έφερε στο φως της δημοσιότητα ο Δημήτρης Μόσχος ,πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Καστοριάς.

Πρόκειται για ένα οικολογικό αγροτικό πάρκο για τη βιώσιμη, ηθική και ενεργειακά ωφέλιμη κτηνοτροφική παραγωγή χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως αναφέρει η πρόταση που δεν αποτελεί ωστόσο μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη . Θα αναπτύξει κτηνοτροφική μονάδα για χοιρινό κρέας και πτηνοτροφική για κοτόπουλα και αυγά , ενώ θ α παράγει ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες και στο έδαφος και μέσω καύσης αποβλήτων. Θα εγκαταστήσει μονάδες ς παραγωγής ζωοτροφής, λιπάσματος και κρεατάλευρου( από τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφικής μονάδας) .

Θα απασχοληθούν 1.200 άτομα από την περιοχή σε θέσεις μόνιμου προσωπικού και θα γίνει σύμπραξη με 6.000 αγρότες της περιοχής για παραγωγή ζωοτροφών .Θα καταναλώνεται η τοπική παραγωγή για τις διατροφικές ανάγκες του ζωικού πληθυσμού , ενώ τα απόβλητα της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων .Θα παραχθούν 103 MW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης αποβλήτων και φωτοβολταϊκού πάρκου 500 στρέμματα στις στέγες και 1.000 στρεμμάτων στο έδαφος.

Το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων και των υποδομών υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 150.000.0000 και θα επανεκτιμηθεί.

Ιωάννα Παπαδημητρίου