Η δημιουργία κέντρου πρόληψης υγείας στο Δήμο Κοζάνης αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Τρίτης. Ο κ. Αναστάσιος Σιδηράς μίλησε για την αναβάθμιση της υγείας μετά από την ενημέρωση και τη δυνατότητα των δημοτών να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις για 11 νοσήματα που προτείνονται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Βάση λογισμικού θα λειτουργεί το ΚΕΠ .Καταχωρούνται δημότες οικειοθελώς που θέλουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος. «Θα επικεντρωθούμε σε 11 νοσήματα, όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας , το ανεύρυσμα αορτής κ.ο.κ. Έρχεται μήνυμα στο κινητό που ενημερώσει το δημότη για την ανάγκη της εξέτασης μέσω του συστήματος. Μπορούμε να προλάβουμε διάφορα νοσήματα για προληπτικές εξετάσεις».

Θα αναπτύσσονται διάφορα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας .Στόχος του είναι μπουν στα σχολεία με μαθήματα πρώτων βοηθειών .Συμμετέχουν πάροχοι γιατροί με χαμηλότερο τιμολόγιο . «Γίνονται προσπάθειες για δημοτικά ιατρεία στο δήμο μας, σε έναν χώρο με γιατρούς που θα καλύπτονται με έξοδα του δήμου ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι ο δημότες . Έχουμε ξεκινήσει την πρόσληψη δυο γιατρών γενική ιατρικής για συνταγογράφηση. Θα έχουν μπλοκάκι».

«Στον Κρόκο αγόρασαν απινιδωτή. Μπορούμε να γεμίσουμε τις τοπικές κοινότητες με απινιδωτές και να εκπαιδεύουμε ανθρώπους σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ . Από το Σεπτέμβριο δυο Σαββατοκύριακα το μήνα θα γίνονται μαθήματα πρώτων βοηθειών στη Βιβλιοθήκη.. Το ΚΕΠ υγείας ξεκίνησε από την προηγούμενη αρχή και ήδη τρέχει σε 86 δήμους».

Η πρόληψη γιατρών έχει αντικειμενικές δυσκολίες αναφέρθηκε από το σώμα , αλλά η συνταγογράφηση και η αντιμετώπιση του καρκίνου από γενικούς γιατρούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Λέχθηκε μάλιστα ότι η προληπτική ιατρική γίνεται με εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σιδηράς πρότεινε να αναλάβει εκείνος τη μία από αυτές τις θέσεις με τον ίδιο το δήμαρχο Κοζάνης να επιβεβαιώνει ότι ζήτησε από την κα Μίνα Γκάγκα την μετακίνησή του….

Ιωάννα Παπαδημητρίου