Όλα ξεκίνησαν μετά από αίτημα γνωμοδότησης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση «Εύφορα» στο Φούφα Εορδαίας σε μια πλαγιά που έχει αναπτυχθεί προϊστορικός οικισμός με παρουσία ως και τα βυζαντινά χρόνια. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία ότι σε ένα από τα υπό εξέταση αγροτεμάχια έχει αναπτυχθεί νεκροταφείο βυζαντινών χρόνων και υπάρχουν οικιστικά κατάλοιπα οικισμού προϊστορικών χρόνων. Στο δεύτερο αγροτεμάχιο βρέθηκε λιθόκτιστο τείχος και πιθάρια που ανήκουν στους ιστορικούς και προϊστορικούς χρόνους.

Οι τάφοι και οι λάκκοι που μαρτυρούν την ύπαρξη νεκροταφείου υποχρέωσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης να ενημερώσει την εταιρεία «Βέρμιο Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης» για την ανάγκη ανασκαφών.

Σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία αναλαμβάνει τα έξοδα ανασκαφής με την πρόσληψη μιας αρχαιολόγου και ενός εργάτη υπό την επίβλεψη των εργασιών από την Εφορεία. Κρίθηκε ασύμφορο για την εταιρεία να σηκώσει το κόστος της ανασκαφής 125.000 ευρώ περίπου και αποσύρθηκε από το έργο. Πρότεινε βέβαια εναλλακτικά στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Μακεδόνας να τοποθετηθούν τα φ/β με βαρυτικές βάσεις, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό με απόφαση του συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2021.

Η ενεργειακή κοινότητα αποσύρθηκε, ο ιδιοκτήτης όμως του αγροτεμαχίου απείλησε την αρχαιολόγο και τον εργάτη για την απόφασή τους ζητώντας εξηγήσεις για τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο! Το αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν αφόρητα η αρχαιολόγος και εργάτης.

Ανάλογες ενέργειες τρομοκράτησης υπαλλήλων έχουν σημειωθεί και από άλλους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που ενδιαφέρονται για την ενοικίασή τους. Εκφοβισμός έχει ασκηθεί κατά υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και από μηχανικούς εταιρειών που αναλαμβάνουν πράσινα έργα στην περιοχή μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου