Manolis Stergiou: “Στους ασφοδελούς λειμώνες με την κιθάρα του ταξιδεύει από προχτές ο Τάκης Χρύσου-Παπαγάλος, ξαφνικά από ανακοπή. Υπάλληλος της πολιτικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης-συνταξιούχος εδώ και λίγα χρόνια- υποδεχόταν και κατευόδωνε κάθε βελβεντινό ταξιδιώτη με το χαρακτηριστικό χιούμορ του, την παλιά βελβεντινή διάλεκτο και την πάντα ωραία διάθεση.
Με τον Τάκη είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Από τα χρόνια του Στεκιού Νεολαίας γύρω στο 1984. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βγήκαμε μαζί για τα κάλαντα των Χριστουγέννων και πολύ περισσότερες σε καντάδες και γλέντια. Πιο πολύ όμως ήμασταν συνεργατες σε θέματα πολιτισμού αξιοποιώντας το γεγονός ότι ήταν και πολύ καλός μουσικός και μουσικοδιδάσκαλος. Κάποια χρόνια είχε στην ευθύνη του την διεύθυνση της χορωδίας του ΜΟΒ ερχόμενος κάθε βδομάδα από τη Θεσσαλονίκη όπου έμενε με την οικογένειά του για να διδάξει τη χορωδία στο Βελβεντό. Με τη χορωδία του ΜΟΒ έκανε εξαιρετική δουλειά και πολύ αξιόλογες εμφανίσεις.
Πάνε χρόνια τώρα που δούλευε ένα παλιό αρχείο μαγνητοφωνημένων παραδοσιακών τραγουδιών με ντόπιους που κατέγραψε το 1952 ο μέγας λαογράφος Σίμων Καρράς επισκεπτόμενος το Βελβεντό και τα διέσωσε σε πομπίνες ο συμπατριώτης μας Αντώνης Βογιατζής, νεώτατος τότε υπαλληλος της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Ο Τάκης πήρε τις πομπίνες που είχαν σοβαρά θέματα στην ποιότητα του ήχου λόγω των πρωτόγονων τότε μέσων και των δύσκολων συνθηκών καταγραφής της εποχής και τις επεξεργάστηκε επί μια δωδεκαετία τουλάχιστον. Κατέληξε να μας παραδώσει στο Δήμο τον περασμένο χειμώνα ένα σχέδιο με το πλήρες έργο, με ένθετο φυλλάδιο και δυο cds με σκοπό να το εκδώσουμε αρχές του φετινού καλοκαιριού. Χρειαζόμασταν την έσχατη συνδρομή του για το τελικό αποτέλεσμα και είχαμε πριν μερικές βδομαδες συνεννοηθεί γι ´ αυτό. Αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να μας δώσει την τελική του άποψη. Έφυγε τόσο ξαφνικά και έτσι το έργο του θα εκδοθεί από το δήμο ως ταπεινή αφιέρωση στη μνήμη του τους επόμενους, ελπίζουμε, μήνες. Κενό αφήνει ο Τάκης με την απουσία του. Είχε πολλά πράγματα να δώσει ακόμα και μας λυπεί αφάνταστα αυτό.
Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Ερμιόνη, στα παιδιά και τα εγγόνια του, στην υπέργηρη μητέρα του Ευανθία, στους συγγενείς και τους φίλους του.
Καλό ταξίδι Τάκη. Καλό σου ταξίδι.
(Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Πέμπτη 13/5 στις 12 το μεσημέρι στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης στη Θέρμη)”.


















