Αγαπητοί συγκάτοικοι!

Στο μικρό μας χωριό και στο μικρό οροπέδιο όπου ζούμε και βιοποριζόμαστε και θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, έχουμε περισσότερη ανάγκη από ένα φυσιολογικό περιβάλλον, με τις ανεκτές του θερμοκρασίες χειμώνα-καλοκαίρι, να συνεχίσουν να τρέχουν τα νερά μας από τις πηγές και τα μικρά ποτάμια μας, να έχουμε νερά να ποτίζουμε τα λίγα χωράφια μας, να χαιρόμαστε την δροσιά των βουνών μας και τον τόπο μας.

Τα τελευταία χρόνια μας έχουν περικυκλώσει «επιτήδειοι», πότε με ανεμογεννήτριες, πότε με φωτοβολταικά και δεσμεύσεις νερών για (δικά τους ) φράγματα και γέμισαν τους τόπους με τεράστια «βιομηχανικά πάρκα» δήθεν παραγωγής ρεύματος (να σκεφτείτε ότι η εγκατεστημένη ισχύς τους ήδη ξεπερνά την κατανάλωση όλης της χώρας). Αυτά βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τα λίγα και αναγκαία για την ζωή μας.

Μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους κατοίκους των περιοχών ώστε να παίρνουν την σύμφωνη γνώμη μας (στις σπάνιες φορές που μας ρωτούν)…
Έφτασαν και στο χωριό μας…

Αγαπητοί συγκάτοικοι!

Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμφωνήσουμε για την εγκατάσταση τόσο των ανεμογεννητριών στην ράχη της Βούρμπιτσας (που δεν μας ρώτησαν καν), όσο και των «βιομηχανικών φωτοβολταικών πάρκων» σε περιοχές του οικισμού μας.

Σε αυτή τη φάση «προβλέπουν» 5-6 τεράστιες ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή Βούρμπιτσας, 5-6 ανεμογεννήτριες στον αυχένα ακριβώς πάνω από τις πηγές που υδρεύεται το χωριό μας, άλλες 3 ανεμογεννήτριες στον αυχένα Περικοπής και επίσης πολλά άλλα σε κοντινές περιοχές, που μας επηρεάζουν άμεσα.

Έρχονται τώρα να προσθέσουν και 2 φωτοβολταικά «βιομηχανικά πάρκα» …

Επιφυλασσόμαστε και δεν συμφωνούμε γιατί μεταξύ πολλών άλλων:
Α) Δρουν καταστροφικά στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα και πανίδα). Ανεβάζουν την τοπική και την ευρύτερη περιβαλλοντική θερμοκρασία με αποτελέσματα δυσμενή τόσο για τον τόπο μας όσο και γενικότερα. Εδώ ανησυχούμε για τα φασόλια και τα μήλα, μην ανεβεί η θερμοκρασία στους 30-32 βαθμούς, θα βάλουμε από πάνω και την ψησταριά από τα «βιομηχανικά πάρκα» δήθεν παραγωγής ενέργειας;

Β) Σπάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης νερού καθημερινά (από την υγρασία του αέρα) στις αποθήκες των γύρω βουνών μας με την αλλοίωση των ατμοσφαιρικών πιέσεων στις κορυφογραμμές, και την άνοδο της θερμοκρασίας του τοπικού μικροπεριβάλλοντος. Αυτό έχει άμεση επίδραση να στερεύουν τα νερά των πηγών, όσο και των υπόγειων υδροφορέων. Το τοπικό μικροκλίμα διαμορφώνεται στις κορυφογραμμές, στα δάση και στις καλυμμένες με βλάστηση αγροτικές εκτάσεις…

Γ) Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα οφείλεται στην απροκάλυπτη κερδοσκοπική διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών του χρηματιστηριακά (στημένα ολιγοπωλιακά στην ουσία) και αυτό προφανώς θα ενισχύεται αν τους επιτρέπουμε να μπαίνουν με περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις δήθεν «παραγωγής ρεύματος», στο σύστημα ενέργειας. Αυτό που μετράει για «αυτούς» είναι η μεγάλη εγκατεστημένη ισχύς (για την μεγάλη τοπική και διεθνή χρηματιστηριακή κομπίνα με τους «μηχανισμούς εξισορρόπησης» της αγοράς ενέργειας. Η συμβολή τους στο ενεργειακό μείγμα είναι σχεδόν χωρίς σημασία. Τεχνικά και πρακτικά, πρόκειται για αχρείαστη δηλαδή άχρηστη τεχνολογία στα μεγέθη που κατασκευάζεται και στον τρόπο που γίνεται εκμετάλλευση). Βλέπετε τι γίνεται γενικά με το ρεύμα τόσο εδώ στην χώρα μας όσο και στην άλλη Ευρώπη… Αυτό για τους «επιτηδείους» είναι πολλαπλό κέρδος και για εμάς καταστροφή απόλυτη
Δεν μιλάμε για πραγματικά κόστη και λογικά κέρδη ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μιλάμε για απροκάλυπτη κερδοσκοπία από τις δικές μας μικρές οικονομικές δυνατότητες.
Όσο πιο πολλά τέτοια «εργοστάσια» κτίζονται, τόσο πιο φτωχοί γινόμαστε, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά και στεγνώνουν οι μικροί μας τόποι από πράσινο και νερά!

Δ) Πάντα οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν στο πίσω μέρος και την δέσμευση των υπόγειων και επιφανειακών νερών! Αντλούν το υπόγειο και επιφανειακό νερό για να το ανεβάζουν σε ταμιευτήρες, όταν δεν τους χρειάζεται το ρεύμα στο δίκτυο και το χρησιμοποιούν σαν ενεργειακή εφεδρεία… (άντε μετά να διεκδικήσεις δικαιώματα άρδευσης ακόμη και ύδρευσης). Ερημώθηκαν οι τόποι μας από τους πολέμους και τους εμφυλίους, ξαναρημάζονται τώρα από τους «επιτηδείους»…

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ευρύτερα το θέμα και σε επόμενες συναντήσεις, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές όλες οι απόψεις.

Στην συζήτηση που κάλεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, επιφυλασσόμαστε και δεν συμφωνούμε στην εγκατάσταση «βιομηχανικών πάρκων» στα βουνά μας, καθώς και στα προτεινόμενα φωτοβολταικά, που στοχεύουν στην περιβαλλοντική και οικονομική απομείωση του εαυτού μας και του τόπου μας!

Ζεφτυρίδου Κική, Λιούζας Στέφανος Βασιλειάδα 10/8/2022

Πηγή:fouit.gr