Έργα συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν σε υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα του Δήμου Κοζάνης, σύμφωνα με το Δήμαρχο της πόλης, Λευτέρη Ιωαννίδη. Όπως ανέφερε, τα έργα αυτά αφορούν πολλούς οικισμούς, μεταξύ αυτών τα χωριά Αλωνάκια, Ξηρολίμνη, Σκήτη, Αιανή, Άνω Κώμη, Λευκοπηγή, Κρόκο, Πρωτοχώρι, Φτελιά, Οινόη και Πετρανά, ενώ αποτελούν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και εξοικονόμησης.

«Νομίζω ότι κύρια αρμοδιότητά μας είναι η συντήρηση των υποδομών και, πόσο μάλλον, των αρδευτικών υποδομών που είναι το κυρίαρχο συστατικό για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των νέων ανθρώπων, καθώς και των αγροτών συνολικά, που θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι μέσα στο 2019 αναμένεται να υλοποιούνται και να έχουν ολοκληρωθεί έργα.

Στόχο της δημοτικής αρχής αποτελεί το να μπουν σε όλα τα δίκτυα ηλεκτρονικές κάρτες άρδευσης, μία ανταποδοτική υπηρεσία που αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο καταμέτρησης του νερού και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στα Αλωνάκια.

Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, ΔΕ Κοζάνης, Χρυσούλα Αθανασιάδου, τα αναλογικά υδρόμετρα θα γίνουν ψηφιακά, κάτι που σημαίνει ότι το νέο αυτό σύστημα είναι περισσότερο δίκαιο και ασφαλές για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με την ίδια, ο καταναλωτής θα μπορεί να μετράει πλήρως την ποσότητα που καταναλώνει, κάτι που και είναι δίκαιο, αλλά και συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, καθώς και στη μείωση των απωλειών, ενώ έχει καλύτερη απόδοση και εμποδίζει την παράνομη υδροληψία.

Τέλος, για την απουσία ενός νέου, μεγάλου αρδευτικού έργου που έχει ανάγκη ο τόπος έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας, αναφερόμενος στο αρδευτικό της νότιας ζώνης Πολυφύτου. Όπως επισήμανε, το συγκεκριμένο έργο θα άλλαζε άρδην τα χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, αλλά, δυστυχώς, λείπει στην παρούσα δημοτική περίοδο.

Ε.Σ.