Με το θέμα της συμπαράστασης προς τους πληγέντες Δήμους, καθώς και τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Αττικής, άνοιξε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 31 Ιουλίου. Εκτός από τη στήριξη που προσφέρουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, τόσο μέσω της συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, όσο και μέσω της ΣΑΤΑ, η ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό ύψους 3.000 ευρών, ως μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας, κα. Βίκυ Βρυζίδου, στόχο της ΠΕΔ αποτελεί η επισήμανση κινήσεων, προληπτικών παρεμβάσεων, αλλά και όλων όσων απαιτούνται, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, ενώ γίνονται ανταλλαγές πληροφοριών, καθώς η κατάσταση τη δεδομένη στιγμή είναι πολύ βαριά. “Δεν μπορεί κανείς, ούτε να εξηγήσει, ούτε να ανεχτεί, ούτε να ξεπεράσει αυτό το οποίο συνέβη”, επισήμανε η ίδια.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο έτοιμη είναι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι 100% έτοιμη, καθώς μερικές φορές δεν αρκούν μόνο τα έργα και τα σχέδια. “Ενδεχομένως, υπάρχουν περιοχές που έχουν δομηθεί άναρχα και δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη”, ανέφερε η κα. Βρυζίδου, επισημαίνοντας, όμως, ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται φέρνει αποτέλεσμα, αλλά και το ότι στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας υπάρχουν τέτοια μέτρα, όπως ζώνες πυροπροστασίας και παρεμβάσεις σε δασώδης περιοχές.

Κατά τη συνεδρίαση, εκτός από το θέμα της στήριξης των πυρόπληκτων, συζητήθηκαν και άλλα, διαδικαστικά ζητήματα, όπως ο Κλεισθένης Ι,  η συμμετοχή της ΠΕΔ στην Έκθεση της Δ.Ε.Θ. με θέμα «Η Ελλάδα στο πιάτο σας», καθώς και η έγκριση πρωτογενών αιτημάτων για την υλοποίηση των έργων 4PLUS του Προγράμματος INTERREG IPA CBC Greece-Albania 2014-2020 και  De-Carb του Προγράμματος INTERREG EUROPE.

Όσον αφορά το τελευταίο έργο, το οποίο αποτελεί ένα γενικότερο σχέδιο της Περιφέρειας, της ΠΕΔ  και των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, αυτό στοχεύει στη στήριξη της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών. “Το σχέδιο θέλει πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατρακύλα της Δυτικής Μακεδονίας και, κυρίως, των ενεργειακών Δήμων, μετά από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και, βέβαια, τη θέση στην οποία μπαίνει ο λιγνίτης. Η ΠΕΔ θα δουλέψει ώστε να υπάρξουν προτάσεις για να βοηθηθεί η περιοχή μας. Παράλληλα δουλεύεται από πολλούς τομείς και από πολλές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι άνεργοι της περιοχής μας, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, και, κυρίως, να τονωθεί η αγορά και η οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ.

Ε.Σ.