“Ξέρετε που υπήρχε η καλύτερη κυκλική οικονομία στο κόσμο; Στο στρατόπεδο στο Άουσβιτς που δεν πετιόταν τίποτα ούτε τρίχες, δόντια, παπούτσια, ρούχα”

Ο βασικός εισηγητής για το θέμα της κυκλικής οικονομίας στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας , ένας έμπειρος μελετητής με σημαντικές θέσεις ανά τον κόσμο όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος εξαίροντας το βιογραφικό του είπε μεταξύ άλλων: “Ξέρετε που υπήρχε η καλύτερη κυκλική οικονομία στο κόσμο; Στο στρατόπεδο στο Άουσβιτς που δεν πετιόταν τίποτα ούτε τρίχες, δόντια, παπούτσια, ρούχα“. Ένα τέτοιο παράδειγμα έχει κακό κοινωνικό αποτύπωμα όπως το ονομάτισε ο ίδιος ο εισηγητής Αντώνης Μαυρόπουλος, λέγοντας σθεναρά ότι είναι η γνώμη του .Ανακάλεσε μετά από παρεμβάσεις συμβούλων και ειδικά του Βαγγέλη Σημανδράκου.

Στο πάρκο κυκλικής οικονομίας στη ΔΙΑΔΥΜΑ αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με τη μελέτη και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης να είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του δήμου για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Υπάρχει θεσμική αναγκαιότητα για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την απολιγντιτοποίηση, να χαρτογραφηθούν αειφόρες δράσεις για να καλύψουν το κενό, σημείωσε ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος. Οι πιο ώριμες παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο. “Θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να δημιουργήσουμε μια σειρά περιβαλλοντικών στόχων, να αυξήσουμε την απασχόληση, να ενισχύσουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Το σχέδιο έχει επτά ενότητες και έχει να κάνει με την αρμολόγηση όλων των δράσεων και να τα βάλουμε σε ένα καμβά. Προσπαθούμε να βρούμε δράσεις, πρωτοβουλίες, επιδοτήσεις για μια πιο βιώσιμη, πράσινη οικονομία. Είμαστε σε φάση που έχουμε ένα οικόπεδο που γκρεμίζεται και ψάχνουμε τι να βάλουμε στην θέση του. Η συμπεριφορά του κράτους και της ΔΕΗ είναι ντροπιαστική για την τοπική κοινωνία. Στόχος ο δήμος να είναι πρωτοπόρος και να δράσουμε ως καταλύτης για όλη την Β .Ελλάδα με την Κοζάνη ως κόμβο και δεκάδες δράσεις. Θέλουμε μια κυκλική οικονομία με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, περισσότερη ευμάρεια , καλύτερες συνθήκες ζωής και ισότητα. Ξέρετε που υπήρχε η καλύτερη κυκλική οικονομία στο κόσμο; Στο στρατόπεδο στο Άουσβιτς που δεν πετιόταν τίποτα ούτε τρίχες, δόντια, παπούτσια, ρούχα. Δεν πήγαινε τίποτα χαμένο αλλά δεν είχε κοινωνικό αποτύπωμα“.

Μάλλον ο κ. Μαυρόπουλος δεν είναι και ο καταλληλότερος να μιλήσει για το κοινωνικό αποτύπωμα της κυκλικής οικονομίας, αλλά το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης κάθεται και τον ακούει αντί να φύγει από την αίθουσα. Ντροπή και όνειδος! Ένα ρατσιστικό παραλήρημα σε ζωντανή μετάδοση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου