Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε τη μη χορήγηση αδειοδότησης εκσκαφής για την εγκατάσταση επτά περίπου φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος <1 MW, σε περίπου επτά αγροτεμάχια στο Φρούριο. Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις αλλοιώνουν και προσβάλλουν την μορφή του κηρυγμένου μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Δημητρίου. Επίσης η Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης δεν χορηγεί άδεια εγκατάστασης σε τρία θερμοκήπια που καταλαμβάνουν συνολικά πάνω από 20 στρέμματα διότι αλλάζουν το φυσικό τοπίο και βρίσκονται κοντά σε μνημεία. Μάλιστα τα επτά Φ/Β έχουν τον ίδιο αιτούντα, όπως και τα θερμοκήπια. Έρχονται με διαφορετικές αιτήσεις από δυο εταιρείες.

Ο Νιζίσκος

Η πρώτη είναι η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ο ΝΙΖΙΣΚΟΣ» με νόμιμο εκπρόσωπο το Λιάκο Πολυδεύκη, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του Φρουρίου, απ’ όπου κατάγεται και ο κ. Πολυδεύκης. Έχουν εκδοθεί πάνω από 20 βεβαιώσεις  απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας ισχύος κάτω του 1 MW που θα εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια αναδασμού αγροκτήματος Φρουρίου, έτους 2005, στην κτηματική περιοχή της Τ.Κ. Τρανοβάλτου της Δ.Ε. Καμβουνίων του Δήμου Σερβίων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μισθώνονται οι εκτάσεις με 200 ευρώ το στρέμμα με δεκάδες αγρότες να είναι υπόχρεοι. Τα τοπογραφικά διαγράμματα των έργων συντάσσονται από τον κ. Πολυδεύκη Λιάκο, πολιτικό μηχανικό. Στις 25 Ιανουαρίου 2021 εκδόθηκαν όλα τα απαλλακτικά των 20 και πλέον φ/β και στις 18 Ιανουαρίου έγιναν οι αιτήσεις.

Στις 6 Οκτωβρίου 2020 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)  το καταστατικό σύστασης της  εν λόγω Ενεργειακής Κοινότητας. Στις 10 Νοεμβρίου 2020 καταχωρήθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), τα  πρακτικά Γενικής Συνέλευσης και το Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας η οποία εδρεύει στο Δήμο Σερβίων στο Φρούριο από το οποία προκύπτει η εκλογή και η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εξής:

  1. Λιάκος Πολυδεύκης του Θωμά ,κάτοικος Λευκόβρυσης Κοζάνης – Πρόεδρος.
  2. Καραδήμος Θωμάς του Γεωργίου ,κάτοικος Κοζάνης-Αντιπρόεδρος.
  3. Γκούμας Βασίλειος του Κων/νου κάτοικος Κοζάνης – Γενικός Γραμματέας.
  4. Λιάκος Σπυρίδων του Θεοδώρου κάτοικος Θεσσαλονίκης, Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού -Εύοσμο-Μέλος.
  5. Ματιάκης Ιωάννης του Παναγιώτη ,κάτοικος Τριλόφου Δήμου Θέρμης-Μέλος

Τα τεχνικά γραφεία του Λιάκου  Πολυδεύκη και του Ιωάννη Ματιάκη αναλαμβάνουν τη μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως αναφέρει και στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κ. Πολυδεύκης.

ΣΗΦΑΚΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η Σηφάκης Ενεργειακή με έδρα την Αριδαία Πέλλας είναι η εταιρεία που αιτήθηκε για τα θερμοκήπια. Πρόεδρος είναι ο Γιάννης  Σηφάκης, που διετέλεσε και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας ασχολούμενος ιδιαίτερα με ενεργειακά θέματα.

Έχει ασχοληθεί με τις ΑΠΕ καθετοποιημένα με τις ιδιότητες του επενδυτή, μελετητή, κατασκευαστή, προμηθευτή κυρίως σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης τριών Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,5 MW και πέντε μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 260 kW.

Η εταιρεία του γιου του ECCOVOLT πέρα από τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει επενδύσει σε φωτοβολταϊκά έργα στην Ιτέα Φλώρινας και σε μελέτη και κατασκευή δεκάδων φ/β πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών στην  χώρα.

Κοινή συνισταμένη των δυο εταιρειών η κομματική ταυτότητα των εκπροσώπων τους, αλλά και κάποιων μελών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Φρούριο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό 42,31% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές μεταξύ 78 ψηφισάντων.

Το Φρούριο

Ελάχιστοι είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι στο Φρούριο Καμβουνίων. Η περιοχή όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς βυζαντινών μνημείων και αρχαιοτήτων. Έχει δυο βυζαντινούς ναούς: του Αγίου Δημητρίου κτισμένος το 1647, ένα κηρυγμένο μνημείο και της Παναγίας που χρονολογείται από το 1738 και είναι προστατευόμενος. Ο οικισμός από τα βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστός με την ονομασία Σωσκός – φρούριο βυζαντινό. Το βυζαντινό κάστρο βρίσκεται στην ίδια οχυρωματική διάταξη με το φρούριο των Σερβίων. Επίσης διέθετε μικρή αρχαιολογική συλλογή, τα 70-80 εκθέματα της οποίας εκτίθενται εδώ και χρόνια μαζί με αυτά της Ελάτης στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης.

Να ελπίσουμε ότι οι επενδυτές ειδικά οι τοπικοί θα σεβαστούν την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας χωρίς να προβούν σε ενστάσεις σεβόμενοι τον ίδιο τους τον τόπο και την καταγωγή τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου