ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Ένα πρωτότυπο  εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά λειτουργεί στην πόλη της Κοζάνης και συγκεκριμένα επί της Ίωνος Δραγούμη 40, έναντι Λαογραφικού Μουσείου. Η εταιρεία Arti robots προσφέρει τη δυνατότητα για μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, σε εβδομαδιαία βάση, επάνω σε kit robot της LEGO. Οι μαθητές μέσα από το παιχνίδι δραστηριοποιούνται, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να συνεργάζονται, ενώ παράλληλα οξύνεται το πνεύμα τους και η διάθεσή τους να ασχοληθούν με την τεχνολογία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Παύλου, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, ειδικός στους αυτοματισμούς από την εταιρεία Arti Robots, η ιδέα για την ενασχόληση με τα ρομπότ προέκυψε όταν ο γιός του που είναι στην 5η δημοτικού έδειξε ενδιαφέρον για τα lego. Τότε, αγόρασαν ένα kit και ασχολούνταν στον ελεύθερο του χρόνο , μιας και το μικρό αγόρι το βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σαν δραστηριότητα!
“Η ρομποτική είναι ένα κομμάτι της μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, Η/Υ και όσο περνάει ο καιρός τη βρίσκουμε συνέχεια στη ζωή μας γύρω. Η εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα που περιλαμβάνει παιχνίδι και διασκέδαση. Επίσης, περιλαμβάνει εκπαίδευση επάνω σε καινοτόμα υλικά και ιδέες. τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία και το πλέον σημαντικό, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Η συνεργασία είναι το πιο βασικό πράγμα.
κανόνες, καλή συνεργασία, να μην τραβούν τα παιχνίδια τους και να συνεργάζεται ο ένας με τον άλλο. Συνεργασία και δημιουργικότητα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

robottt
Η πρώτη φάση των μαθημάτων, της ενασχόλησης, είναι η εξερεύνηση μέσω διαδραστικών αντικειμένων, φωτο-βίντεο και συζήτησης. “Λύνουμε απλές απορίες στα παιδιά, και μετά τη συζήτηση και  στη συνέχεις περνάμε στη δημιουργία. Έπειτα, κατασκευάζουν μοντέλα της lego, προγραμματίζουν και μετατρέπουν  Το πιο σημαντικό, τα παιδιά παρουσιάζουν το αποτέλεσμα και να εξηγήσουν γιατί έκαναν αυτό που έκαναν”.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά για ηλικίες από 1η δημοτικού και είναι χωρισμένα σε τμήματα, ανά δύο σχολικές χρονιές (Α και Β, δημοτικού, Γ και Δ δημοτικού κ.ο.κ.), ενώ στην Α΄ Γυμνασίου κάνουν μάθημα χωρίς κάποια άλλη τάξη γιατί είναι μεγάλα ήδη.  Είναι εβδομαδιαίως, ένα ακαδημαϊκό δίωρο.
“Τα παιδιά περνάνε καλά και αυτό φαίνεται. Τους αρέσει ο χρόνος που περνάνε εκεί μέσα. ο χρόνος που περνάει ένα παιδί παίζοντας είναι χρόνος μάθησης. Το παιχνίδι βοηθάει στην εξέλιξη. Τα παιδιά επικοινωνούν με συνομηλίκους, αναπτύσσοντας κοινωνικές δεξιότητες. προσπάθεια να αποκτήσουν δυνατότητα να αυτο – ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους.  Η Lego education συνεργάζεται με επιστήμονες, χρησιμοποιώντας υλικά και χρώματα που εμπνέουν το ενδιαφέρον στα παιδιά για τη ρομποτική, τεχνολογία, επιστήμη. Θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν αυτές τις επιστήμες” είπε εν κατακλείδι.


Β.Σ.