Επισκεφτήκαμε τη ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP στην τοπική κοινότητα Κοίλων του Δήμου Κοζάνης και μείναμε έκπληκτοι από τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις της επιχείρησης, οι οποίες αποτελούν κάποιες από τις ασφαλέστερες σε όλη την Ελλάδα. Εκεί βρήκαμε τον κ. Βασίλη Νικολάου και μιλήσαμε μαζί του για την εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας, για την ασφάλεια στο σχολικό χώρο, καθώς και για τη χρήση της τηλεματικής τεχνολογίας στα σχολικά λεωφορεία.

«Κριτική σκέψη, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και αποτελεσματική επικοινωνία οι απαραίτητες δεξιότητες του προσωπικού ασφαλείας»

Στη ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP οι σπουδαστές των σχολών Security μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση δίπλα σε εξειδικευμένο πάνω σε θέματα ασφαλείας προσωπικό. Βασικό στόχο της επιχείρησης αποτελεί η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του εκπαιδευόμενου, ο οποίος μαθαίνει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης εγκληματικών ενεργειών, καθώς και μεθόδους προστασίας και ασφάλειας των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ιδιαίτερα σημαντική για την εκπαίδευση, αλλά και για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του στελέχους ασφαλείας, είναι η κατά γράμμα τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, κάτι που μπορεί να μειώσει δραματικά τα περιθώρια λάθους.

Εκτός από την εκπαίδευση πάνω σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας, ένα αναγκαίο προσόν για το προσωπικό ασφαλείας, καθώς η αλληλεπίδραση του “σεκιουριτά” με το κοινωνικό σύνολο αυξάνεται όλο και περισσότερο με τα χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο ο πρώτος θα ανταποκριθεί λεκτικά σε περιστατικά που προκύπτουν από τη συγκρουσιακή φύση και την αδυναμία αυτοελέγχου των ανθρώπων μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση ενός περιστατικού και, κατά συνέπεια, τη δημόσια εικόνα του.

«Ο σχολικός φύλακας πρέπει να προλαμβάνει τα προβλήματα και όχι να αστυνομεύει τους νέους»

Η εικόνα του προσωπικού ασφαλείας είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν αυτό έρχεται σε επαφή με παιδιά και αναλαμβάνει τη φύλαξή τους. Ο σχολικός φύλακας δεν μπορεί να είναι ο “σεκιουριτάς” που φυλάει την τράπεζα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Νικολάου, ο σχολικός φύλακας πρέπει να είναι περισσότερο ο άνθρωπος που θα προλαμβάνει τα προβλήματα και όχι αυτός που θα αστυνομεύει τους νέους. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο οι σχολικοί φύλακες να έχουν ειδική εκπαίδευση και γνώσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του σχολείου.

Η ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας στα σχολεία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της εκπαίδευσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι καταγραφόμενοι κίνδυνοι στο σχολικό περιβάλλον είναι περισσότεροι και συχνότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Βανδαλισμοί, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών, bullying, εμπρησμοί, κλοπές, παιδοφιλία και παιδική πορνογραφία αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης μέσω ενός σχεδίου ασφαλείας, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και τις ελευθερίες που αυτή συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, σε αντίθεση με τα μοντέλα ασφαλείας που έχουν επιλεγεί σε άλλες χώρες και εστιάζουν στην καταστολή και στην αστυνόμευση, η πρόταση της ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP υιοθετεί την πρόληψη και την εκπαίδευση και περιορίζει την επέμβαση της αστυνομίας στα απολύτως απαραίτητα.

«Η τηλεματική λύνει τα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών και εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών»

Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να εξασφαλίζεται όχι μόνο όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους προς και από αυτό. Η χρήση της τηλεματικής τεχνολογίας στα λεωφορεία των παιδικών σταθμών όχι μόνο “λύνει τα χέρια” των γονιών και των εκπαιδευτικών, αλλά και εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών, καθώς η ακριβής θέση των σχολικών λεωφορείων μπορεί να εντοπιστεί στο σύστημα ανά πάσα στιγμή, επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους παιδικούς σταθμούς να ελέγχουν μέσω μίας κεντρικής οθόνης την τοποθεσία των λεωφορείων τους, κάτι που συμβάλει στην αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους και καθιστά δυνατή την άμεση δράση σε περίπτωση κινδύνου. Από την άλλη, οι γονείς, κατεβάζοντας απλά μία εφαρμογή στο smartphone τους, μπορούν να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα άφιξης των σχολικών στο σπίτι, γλυτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, ενώ είναι περισσότερο ήρεμοι γνωρίζοντας που βρίσκονται τα παιδιά τους μέχρι να φτάσουν στον παιδικό σταθμό ή στο σπίτι.

Ειρήνη Σαρακατσάνου

magazzino