Μια γυναίκα, που η ζωή, από νωρίς της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο.

Μια γυναίκα που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Μια γυναίκα που βλέπει και ζει τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της απαξίωσης της καθημερινότητας.

Μια γυναίκα που νιώθει πραγματικά τις αγωνίες και τις ανησυχίες των συμπολιτών της.

Μια γυναίκα που ξέρει να αγωνίζεται, θέλει να αγωνιστεί και να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα.

Μια γυναίκα με νέες ιδέες, που εκφράζει το καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μια γυναίκα με αρχές και όραμα!

Ποια είναι όμως η Έλενα Τσιρνάρη που ζητάει την ψήφο μας;

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.

Η Έλενα Τσιρνάρη, πολύ νέα βρέθηκε αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Μεγάλωσε μόνη της τα 3 παιδιά της, τις δύο κόρες της και έναν γιό της ,τότε 8, 6 και 4 ετών.

Δεν το έβαλε κάτω.

Σήκωσε μανίκια, σπούδασε, δούλεψε, πολέμησε, πάλεψε και κέρδισε την αναγνώριση και την εκτίμηση όλων.

Σήμερα, δικαιωμένη, καμαρώνει τα 3 παιδιά της, φοιτητές της Ιατρικής.

Δασκάλα Εικαστικών σε σχολεία του νομού μας, προσφέρει τις γνώσεις της και τις εμπειρίες της στη μόρφωση των παιδιών μας.

Προέρχεται από τη νέα γενιά πολιτικών, με καθαρές ιδέες, καθαρές λέξεις και καθαρούς σκοπούς.

Εκφράζει τη γενιά, που θέλει να απαλλαγεί από τα βαρίδια και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να χαράξει μια νέα πορεία για τον τόπο.

Αυτή η άξια γυναίκα, η μάνα, η ηρωίδα της ζωής, η επιστήμων, η πολιτικός, ζητάει την ψήφο μας στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαϊου 2023, ως υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ας δούμε πως προσεγγίζει την πολιτική και τι λέει για τα προβλήματα του τόπου μας.

1. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής μας και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχουν γίνει συνειδητά λάθη των οποίων τις αρνητικές συνέπειες βλέπουμε σήμερα. Η ανεργία, η φτωχοποίηση, μαζική φυγή νέων πρωταγωνιστούν στα μεγαλύτερα προβλήματα που πλήττουν την περιοχή μας. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι μια δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και πιο συγκεκριμένα πρέπει να εστιάσουμε σε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια με κίνητρα και υποδομές, διατηρώντας όμως τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής. Ενδεικτική λύση είναι βέβαια και η παραγωγή «πράσινου υδρογόνου» από τις ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρολό στη μείωση των εκπομπών CO2. Τέλος, η ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας με τη δημιουργία ενός καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου θα προσελκύσει νέους αγρότες συμβάλλοντας στη γενικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

2. Πόσο δύσκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πιάσει τελικά διψήφιο ποσοστό για να έχει δύναμη;

Τις ψήφους και τα ποσοστά τα δίνει ο λαός. Εάν ο λαός μας πιστεύει στο νέο, στο άφθαρτο, στη νέα γενιά πολιτικών και ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, πιστεύω ότι θα μας τιμήσει και αυτό θα φανεί στα ποσοστά των εκλογών.

3. Μιλάτε για ενεργειακή δημοκρατία όταν ακόμα περιμένουμε τη ΔΕΗ να δώσει ποσοστά στους κατοίκους της περιοχής από τα μεγάλα πάρκα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει εντός ΛΚΔΜ. Τι πιστεύετε;

Χρειάζεται απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια και την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση με την κατάλληλη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες και οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής (αλιεία, τουρισμός). Σε όλο αυτό, χρήσιμη θα ήταν η δημιουργία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των υποδομών δικτύων, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών. Όσον αφορά τους κατοίκους των περιοχών της απολιγνιτοποίησης εκτός από τις θέσεις εργασίας στις νέες επενδύσεις, πρέπει να απολαμβάνουν ακριβώς την ίδια απόδοση με τη ΔΕΗ

4. Είναι δυνατό μετά από τόσες άδειες που δόθηκαν στην περιοχή μας για ΑΠΕ να εφαρμοστεί η ενεργειακή δημοκρατία και πώς;

Η παραγωγή ενέργειας δεν πρέπει να είναι θέμα μόνο λίγων και «μεγάλων», αλλά όλων μας. Γι΄ αυτό λοιπόν, επιβάλλεται να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τους όρους μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Αρχικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των υποδομών δικτύων (μεταφοράς, διανομής αποθήκευσης). Στη συνέχεια, η ανάπτυξη των ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα προς όλους, ενώ παράλληλα να υπάρξει χωροθέτηση με διαφάνεια και άμεση ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων. Και όχι να γίνονται μεγάλες σπάταλες επενδύσεις για αποθήκευση φυσικού αερίου, οι οποίες μελλοντικά θα αποβούν άχρηστες. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως μια Δίκαιη και Πράσινη μετάβαση θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής σε οικονομικό, κοινωνικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.

5. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα ΔΑΜ κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε : «Το σχέδιο πράσινου μετασχηματισμού της Ακρινής, το οποίο προέκυψε μέσα από εκτενείς διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων και κατατέθηκε στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Πρόθεσή μας παραμένει η άμεση και ομαλή ενεργοποίηση της υλοποίησής του.». Πιστεύετε ότι υπάρχει άλλη επιλογή για τους κατοίκους τής Ακρινής;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στους κατοίκους της Ακρινής και στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους για μετεγκατάσταση. Η κυβέρνηση ΝΔ αγνοεί τη σχετική απόφαση του ΣΤΕ κάτι που καταδεικνύει την αντίληψή της για το κράτος δικαίου.

6. Ακούμε για επενδύσεις και βλέπουμε μόνο ΑΠΕ. Ποιες επενδύσεις πιστεύετε ότι θα ήταν αυτές που θα άλλαζαν το μοντέλο παραγωγής που κινδυνεύει από την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη να πάει στο μπούκωμα με τις ΑΠΕ;

Ο λιγνίτης πρόσφερε θέσεις εργασίας στην περιοχή και άλλαξε το πρόσωπο όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της χώρας. Ήταν μεγάλο λάθος η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Υπήρχαν και υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη για πολλά χρόνια ακόμη. Τα όσα επακολούθησαν απέδειξαν ότι η απόφαση ήταν πολύ βιαστική. Και δυστυχώς ο λαός πλήρωσε και πληρώνει τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, που πηγαίνουν στις τσέπες λίγων. Το θέμα με τις ΑΠΕ είναι ότι προσφέρουν προσωρινές θέσεις φθηνής εργασίας και η άναρχη χωροθέτησή τους μόνο προβλήματα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Θέλουμε έργα που να δημιουργούν πραγματικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Για να γίνουν όμως αυτά χρειαζόμαστε υποδομές. Η περιοχή δεν έχει ούτε σιδηρόδρομο, ούτε λιμάνια, ούτε αεροδρόμια.

Μόνο με υποδομές θα έλθουν οι επενδυτές για μεγάλες επενδύσεις. Αν δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, τι να έλθουν να κάνουν; Πώς θα διακινήσουν τα προϊόντα τους; Τα θεμέλια της ανάπτυξης είναι οι υποδομές. Οι υποδομές είναι αυτές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν σοβαρές επενδύσεις για μόνιμες και καλές θέσεις εργασίας.

7. Ποια είναι η Έλενα Τσιρνάρη και πιο είναι το μήνυμά της ;

Η Έλενα η Τσιρνάρη είναι ένας άνθρωπος που γνώρισε και βίωσε το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Πάλεψε, αγωνίστηκε, έζησε αγωνίες, μεγάλωσε μόνη της τα παιδιά της, διδάσκει σε σχολεία και με τις γνώσεις και τις εμπειρίες της θέλει τώρα να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην κοινωνία. Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, με αξίες, με ιδέες, με επιθυμία για κοινωνική προσφορά.

Πιστεύει στη δύναμη των πολιτών, είναι μία από αυτούς και θέλει να αγωνιστεί για τον τόπο της. Κοιτάζει τους συμπολίτες της στα μάτια και ζητάει την ψήφο τους γιατί και την επόμενη μέρα θα είναι μαζί τους.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Όλοι ζούμε στην ίδια περιοχή, περπατούμε στον ίδιο δρόμο, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, γνωριζόμαστε, βλεπόμαστε καθημερινά, λέμε καλημέρα. Είμαι μία από εσάς. Τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μου προβλήματα, οι δικές σας ανησυχίες είναι και δικές μου ανησυχίες, οι δικές σας αγωνίες είναι και δικές μου αγωνίες.

Πιστεύω ότι αξίζετε περισσότερα!

Γι αυτό Ζητώ την ψήφο σας να αγωνιστώ για εσάς!

Δώστε μου δύναμη να αγωνιστώ και να διεκδικήσω λύσεις για τα προβλήματά σας!

Όλοι μαζί μπορούμε!

Έλενα Τσιρνάρη

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ