Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα ζητήματα γύρω από τη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου δίνοντας την ευκαιρία στους πολιτικούς φορείς του τόπου να τοποθετηθούν για άλλη μία φορά για αυτό το καίριο ζήτημα για το μέλλον της περιοχής.

Στόχος του σημερινού συμβουλίου κατά τα λεγόμενα του δήμαρχου κ. Μαλούτα είναι να “περάσουν το μήνυμα πως οι εξελίξεις γύρω από τον ενεργειακό σχεδιασμό και την απόσυρση του λιγνίτη γύρω από την ηλεκτροπαραγωγή του 2028 θα είναι καταστροφικές για την περιοχή”. “Υπεύθυνες απαντήσεις από την κυβέρνηση και συγκεκριμένο σχέδιο είναι αυτό που ζητά η περιοχή”, τόνισε. Έκρινε ως απειροελάχιστο το χρονικό διάστημα των 8 χρόνων που δίνει η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, ενώ σημείωσε πως πρέπει να συνδυαστεί με επενδύσεις. Σχολίασε, ακόμα, τη ροή της χρηματοδότησης που απαιτείται λέγοντας πως θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή. “Τα κονδύλια που απαιτούνται για όλη την περίοδο της μετάβασης μεταφράζονται σε ποσό μερικών ΠΕΠ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός εθνικών πόρων και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αργοπορία αντίδρασης στα όσα έχουν να κάνουν με το λιγνίτη και τις παγκόσμιες εξελίξεις επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος κ. Ιωαννίδης λέγοντας πως η συγκεκριμένη συζήτηση του συμβουλίου έπρεπε να γίνει έδω και 15 χρόνια. Απαρίθμησε, κατόπιν, τις ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής κάνοντας λόγο για το εθνικό ταμείο ειδικής μετάβασης, τη συμμετοχή της περιφέρειας στο coalplatform και τη συνεργασία με τη παγκόσμια τράπεζα. “Να δούμε την αλήθεια κατάματα και να εμπνευστούμε από τα διεθνή παραδείγματα”, ανέφερε, τονίζοντας πως η δίκαιη μετάβαση θα επιτευχθεί με παρεμβάσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τοποθετήθηκε, ακόμα, ο κ. Στολτίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που, έπειτα, από πρωτοβουλία της παράταξης πραγματοποιήθηκε το συμβούλιο για τη ΔΕΗ. Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία των ζητημάτων που αφορούν τη ΔΕΗ μίλησε, κάνοντας λόγο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτά. Το μήνυμα προς το λαό είναι πως “μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας”, ενώ γίνονται κινητοποιήσεις από πλευράς της παράταξης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, επικεφαλής του πολιτικού συνδυασμού «Μετάβαση για το δήμο Κοζάνης», ανέφερε πως “η μετάβαση στην περιοχή γίνεται βίαια και με το χειρότερο τρόπο”. Διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει η απολιγνιτοποίηση να γίνει το 2028 και όχι το 2050, που ούτως ή άλλως θα τελειώσει ο λιγνίτης. Υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνει ομαλά η μετάβαση και για χάρη αυτού θα πάει κόντρα και στην κυβέρνηση.

Φ.Μ.