Την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζόμενους της εταιρείας Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας  μετά και τη γνωστοποίησης ομαδικών απολύσεων 38 εργαζομένων από τον  Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. Κωνσταντίνο Μεσσήνη την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο προσωπικό του ορυχείου :

«Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση σύναψη συμβάσεων με την Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε., όσο και με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της Δ.Ε.Η Α.Ε., ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου Προσηλίου-Πολυρράχου που συνεπάγεται τη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων».

Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης«Λαϊκή Συσπείρωση για τη Δυτική Μακεδονία» κ.κ. Α.Τσάκωνας Β. Καραντζίδης

Ακολουθεί  η επιστολή τωνεργαζομένων στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. που έχει ως εξής:

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς πλέοναπέναντι στη δυσχερή θέση στην οποία περιέρχεται η εταιρεία μας λόγω της βίαιης

απολιγνιτοποίησης και του περιορισμού της απορρόφησης ποσοτήτων λιγνίτη από τους ατμό-ηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας.Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τις διαρκείς προσπάθειες της διοίκησηςπροκειμένου να συναφθούν συμβάσεις για την απορρόφηση του εξορυσσόμενου λιγνίτηαπό το Ορυχείο Προσηλίου- Πολυρράχου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η αντίστοιχηανταπόκριση από τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου της ΔΕΗ Α.Ε..

Εξαιτίας της δυσπραγίας αυτής σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν χαθούν δεκάδες θέσειςεργασίας τόσο στην Π.Ε. Κοζάνης όσο και στην Π.Ε. Φλώρινας.Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της διοίκησης και να διεκδικήσουμε από κοινού το αυτονόητο:την άμεση σύναψη συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης τουλάχιστον μέχρι το 2023.Όπως διαφαίνεται ήδη η βίαιη απολιγνιτοποίηση η οποία επιχειρείται θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους τόσο στον όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσο και στους συνεργαζόμενους υπεργολάβους.

Θεωρούμε όμως άδικο το ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει επιδείξει ουσιαστική μέριμνα προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη παύση των εργασιών της εταιρείας μας, πολύ πριν μάλιστα τεθούν σε εφαρμογή οποιαδήποτε επενδυτικά πλάνα στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε την άμεση σύναψη συμβάσεων τόσο με την Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε., όσο και με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της Δ.Ε.Η Α.Ε. προκειμένου ναεξασφαλιστεί η απορρόφηση ποσοτήτων λιγνίτη από το Λιγνιτωρυχείο Προσηλίου- Πολυρράχου τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Καλούμε τέλος όλους τους φορείς και των δύο περιφερειακών ενοτήτων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων της εταιρείας μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύναψη συμβάσεων με τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου Προσηλίου-Πολυρράχου που συνεπάγεται τη διασφάλιση των εργασιακών μας θέσεων.

 

Ομαδικές απολύσεις 38 εργαζομένων από τη Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. στο ορυχείο Προσηλίου-Η απολιγνιτοποίηση είναι εδώ

Ο Ανδρέας Μεσσήνης της ΜΕΤΕ Α.Ε. ζητά να προμηθεύσει με κάρβουνο τον ΑΗΣ Καρδιάς:  «Έχουμε δώσει χαμηλότερη προσφορά από την ΛΑΡΚΟ» – Θέματα ασφάλειας στο ορυχείο του Προσηλίου