Το σχέδιο νόμου “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 7 Μαϊου, με το Δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη να τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου επισημαίνοντας, όμως, την ανάγκη για ορισμένες αλλαγές και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ένα δυσλειτουργικό νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει τη διαπλοκή και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση για το “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” αλλά έβαλε μία άνω τελεία στη συζήτηση, ενώ οι τοποθετήσεις Λευτέρη Ιωαννίδη, Λάζαρου Μαλούτα, Γιώργου Γκουτζικώστα, Γιάννη Δεληγιάννη και Κώστα Κύργια συγκεντρώθηκαν και θα αποσταλούν στην ΚΕΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με περαιτέρω συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε επιμέρους θέματα του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο Λ. Ιωαννίδης. “Κατά την άποψή μας αυτό το οποίο απαιτείται και χρειάζεται είναι επιπλέον συζήτηση και διαβούλευση, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις. Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Πιστεύουμε ότι είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει και να δημιουργηθούν συγκλήσεις και συνεργασίες, αλλά και να αναδυθούν νέες φωνές στην τοπική κοινωνία” δήλωσε ο ίδιος, ενώ καταλήγοντας επισήμανε πως “δεν το κρίνουμε ως απαράδεκτο (το νομοσχέδιο) και δε ζητάμε την πλήρη απόσυρσή του, αλλά ζητάμε την πολύ μεγάλη βελτίωσή του”.

“Αυτό που έχει εισηγηθεί ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι απλή αναλογική. Είναι απλή αναλογική πρώτης Κυριακής και πλειοψηφικό δεύτερης Κυριακής” τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας, ενώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύει τη διαπλοκή και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και οδηγεί σε ακυβερνησία τους Δήμους, καθώς κατά την περίοδο δημοτικών εκλογών δεν είναι πρόσφορο το έδαφος για συζητήσεις και συγκλίσεις σε προγραμματική βάση. Τέλος, ο Λ. Μαλούτας ανέφερε ότι, αν και τη συγκεκριμένη περίοδο η πλειοψηφία στην Κεντρική Ένωση Δήμων δεν υπερασπίζεται την απλή αναλογική, αυτό που ζητούν είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, όπου εξαρχής ο καθένας θα δηλώσει καθαρά τις θέσεις του.

Για αλλοπρόσαλλους στόχους της Κυβέρνησης μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Δεληγιάννης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο. “Θέλει να φέρει τον Κλεισθένη 1 για να αλλάξει τον Καλλικράτη και να φέρει περισσότερη Δημοκρατία, διαγράφοντας τη Δημοκρατία. Και αυτό το κάνει φέρνοντας έναν νόμο, ο οποίος καταργεί την πενταετία και επιτρέπει στους νυν δημάρχους να διοικήσουν για άλλους επτά μήνες παράταση, χωρίς να έχει το δικαίωμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. “Εμείς δεν είμαστε κατά της απλής αναλογικής, είμαστε, όμως, υπέρ της γνήσιας απλής αναλογικής έτσι ώστε να εκφράζεται ισότιμα η ψήφος όλων των ψηφοφόρων”, επισήμανε ο Γιώργος Γκουτζικώστας από την αντιπολίτευση, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση και την καταψήφιση του νομοσχεδίου που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον ελληνικό λαό.

Τέλος, υπέρ της “απλής λογικής” τάχθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Αδέσμευτοι Πολίτες” και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κύργιας, σύμφωνα με τον οποίο το συγκεκριμένο σύστημα είναι δυσλειτουργικό. “Φαντάζεστε ότι μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είναι σήμερα το δικό μας, υπάρχουν διάφορες τάσεις. Φαντάζεστε, αν θα γίνει κάτι άλλο, πως θα υπάρχουν αυτοί και πως θα κυβερνηθεί ένας Δήμος; Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να κυβερνηθεί” ανέφερε ο Κ. Κύργιας, ο οποίος καταλήγοντας δήλωσε ότι η παράταξή του θα αξιοποιήσει την παράταση που δόθηκε για να μπορέσουν να κατανοήσουν το νομοσχέδιο και να το κοινωνήσουν στον κόσμο, ώστε να δουν τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Ε.Σ.