Πορεία Μνήμης και Τιμής, Αγια Σοφιά – ΑΕΚ 1924

Άλλο ένα εγχείρημα έφερε σε πέρας ο δρομέας της ΑΕΚ και του Σ.Δ.Ο.Εορδαίας Γιώργος Ζαχαριάδης από την Άρδασσα Πτολεμαϊδας, τρέχοντας επί 16 μέρες, 1250 χλμ από την Κωνσταντινούπολη (Αγιά Σοφιά) μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και τα Μέγαρα, από 4 έως και 19 Σεπτεμβρίου 2019.
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, γνωστός και ως «ΤΕΜΟΝ-ΑΕΚ», είναι δρομέας υπεραποστάσεων.

Έχει τερματίσει πολλές φορές τον αγώνα Φειδιππίδειο Δρόμο (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα 492 χλμ.), Σπάρταθλον (Αθήνα – Σπάρτη 246 χλμ.), Δόλιχο Δρόμο (Αρχαία Δελφοί – Ολυμπία 255 χλμ), Ευχίδειο Άθλο (Δελφοί-Πλαταιιές-Δελφοί 215 χλμ), Ολύμπιο δρόμο (Αρχαία Νεμέα-Αρχαία Ολυμπία 180 χλμ) καθώς και δεκάδες άλλους αντίστοιχους αγώνες.

Η μεγάλη του αγάπη για τον Πόντο, τον τόπο καταγωγής των προγόνων του, (΄Αρδασσα-Αργυρούπολης), τον οδήγησε το 2015 σε ένα πραγματικά υπεράνθρωπο εγχείρημα: να «ενώσει» τρέχοντας την Παναγία Σουμελά Βέροιας με την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, διανύοντας σε 27 ημέρες περίπου 2.000 χλμ., στη μνήμη των προγόνων του που πέθαναν μετά τον ξεριζωμό τους, ερχόμενοι προς τη μητέρα Ελλάδα.
Λόγω της προσφυγικής του καταγωγής, υποστηρίζει με πάθος την ομάδα της ΑΕΚ και τρέχει με τα χρώματα της ΑΕΚ και το Δικέφαλο Αετό στο στήθος, με το προσωνύμιο ΤΕΜΟΝΑΕΚ.

Τις τελευταίες ημέρες (16 Σεπτεμβρίου) έχει ολοκληρώσει ένα νέο «άθλο», έτρεξε από την Αγιά Σοφία της Κωνσταντινούπολης (και το Πέραν) μέχρι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγία Σοφία» στη Νέα Φιλαδέλφεια, διανύοντας μια απόσταση περίπου 1.250 χιλιομέτρων συνδέοντας συμβολικά την Αγια Σοφιά της Πόλης με την ανεγειρόμενη Αγια Σοφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ίδιος γράφει στην ιστοσελίδα του:

«Μεταφέροντας λίγο χώμα από τις χαμένες πατρίδες αλλά και μεταφέροντας και το μήνυμα της Αγάπης, της Ελπίδας και της Ειρήνης των λαών. Όχι άλλες Γενοκτονίες!!! Εις μνήμην όλων εκείνων που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων, που τιμά τον πολιτισμό και τα γράμματα και παράγει ήθος. Γι αυτούς που έζησαν την τραγική πορεία προς την Ελλάδα αφήνοντας τα πάντα πίσω τους και φέρνοντας μαζί τους τον Δικέφαλο Αετό, γράφοντας την δική τους ιστορία. Είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για όλους τους προγόνους μας».

Πορεία προς τιμήν του ιδρυτή του Βυζαντίου
Ο Γιώργος Ζαχαριάδης γνωρίζει την ιστορία του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης και γι’ αυτό τίμησε και τη «μητρόπολη» απ’ όπου ξεκίνησε ο Βύζας ο Μεγαρεύς, για να ιδρύσει το Βυζάντιο.
Έτσι λοιπόν, την επόμενη μέρα του τερματισμού του στην Αγια Σοφιά της Νέας Φιλαδέλφειας, συνέχισε την πορεία του και έφτασε στα Μέγαρα παραδίδοντας λίγο χώμα και ένα κλαδί ελιάς στο Δήμαρχο Μεγαρέων ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Περάμου και πλήθος κόσμου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, ανακηρύσσοντας τον επίτιμο δημότη Μεγαρέων, προσφέροντας του συμβολικά δώρα.

Σ΄ αυτήν την διαδρομή μνήμης και τιμής, είχε την στήριξη των οπαδών της ΑΕΚ, των συνδέσμων της Original απ΄ όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως την Αθήνα, ενώ η Λέσχη Ιστορίας-Πολιτισμού της ΑΕΚ με τον Κυριάκο Χήνα, από την αρχή στήριξε αυτήν τη συμβολική αναρρίπιση μνήμης, με έμφαση στο ότι η ΑΕΚ επί 95 χρόνια υπερασπίζεται ως κύριος αθλητικός εκφραστής της προσφυγιάς τις αξίες και την κουλτούρα της. Σε όλη την διαδρομή, έτρεχε μόνος του, χωρίς την βοήθεια συνοδών, παρά μόνο όπου χρειαζόταν η παρέμβαση των φίλων της ΑΕΚ. Υπήρξαν και μερικές περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ασπροβάλτα, Κατερίνη, Λαμία, όπου φίλοι δρομείς, έτρεξαν μαζί του μερικά χλμ, σπάζοντας την μονοτονία της μοναξιάς.

Επίσης, αρκετοί φίλοι δρομείς αλλά και γνωστοί απ΄ όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν ώστε η διαδρομή να γίνει όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 8η μέρα της διαδρομής, φτάνοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τον υποδέχθηκαν φίλοι της Original ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, μαζί με τον δρομέα στίβου του ΠΑΟΚ, Μαραθωνοδρόμο Παναγιώτη Παναγιωτίδη, (με ρίζες από την Άρδασσα), πήγαν οι δυο τους στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπου κι εκεί άφησε λίγο χώμα που έφερε από την «Πόλη» κι ένα κλαδί ελιάς, τιμώντας έτσι και τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης.

Ο πολύ αγαπητός ΤΕΜΟΝΑΕΚ, για το νέο εγχείρημά του, επέλεξε σημειολογικά το μήνα Σεπτέμβριο ( που παραπέμπει σε μνήμες των Μικρασιατών Προσφύγων, των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Πόλη και του Ποντιακού Ελληνισμού).

Επίσης, για την ακριβή πραγματοποίηση του εγχειρήματος, υπήρχε η ιστοσελίδα: «https://www.livetrack24.com/2019/temonaek_dromos_agias_sofias » από την οποία μπορούσε ο καθένας να παρακολουθεί και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, πως τρέχει και που βρίσκεται ο δρομέας.