Είδαν το φως της δημοσιότητας οκτώ νέες αιτήσεις για σύνδεση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου μετά και το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ για απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις, υψηλή ταρίφα και σύνδεση κατά προτεραιότητα . Πέρα από τα 35 μεγαβάτ των τριών πλωτών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προστίθενται πλέον άλλα 66 μεγαβάτ, στο σύνολο δηλαδή φτάνουμε τα 100 μεγαβάτ.

Για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο έχει πρόβλεψη για σύνδεση κατά προτεραιότητα σε μικρά πλωτά ως 10 μεγαβάτ. Από τις οκτώ νέες αιτήσεις τα επτά είναι των 8 μεγαβάτ και ένα μόνο των 10 μεγαβάτ.

Πέρα από τη SOLAR VENTURE που έχει κάνει δυο αιτήσεις και δραστηριοποιείται έντονα σε Βαθύλακκο , Ροδίτη, Αμυγδαλιά , Μεσιανή οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι έχουν έδρες τα Χανιά, τη Λάρισα και οι υπόλοιπες έξι την Αθήνα και τα προάστιά της .Ενδιαφέρον έχει ότι αιτήθηκαν όλες την ίδια μέρα στις 9 Φεβρουαρίου εκτός από την άνω εταιρεία που αιτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024.

Πριν από χρόνια η τοπική κοινωνία απομάκρυνε φαραωνικά πλωτά, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα κατάσταση με την κυβέρνηση να προωθεί τέτοιες υποδομές στις τεχνητές λίμνες από 5-10 μεγαβάτ.

Ακολουθούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για πλωτά στη λίμνη Πολυφύτου που αιτούνται για 8 μεγαβάτ πλην μιας:

Η TOP SOLAR ENERGY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
MAUZI ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
G.H. ENERGY 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
FARIA RENEWABLES Α.Ε., 10 μεγαβάτ
SOLAR VENTURE 17 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
SOLAR VENTURE 11 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. .
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΟ-ΑΝΤΙΠΡΩΣΩΠΕΙΕΣ-ΜΕΣΙΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
2A GREEN ENERGY ΙΚΕ

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι πράσινες επενδύσεις με τα πλωτά πρόλαβαν την αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου-Σε 800 στρέμματα τα τρία έργα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Αποσύρθηκαν τα 100MW του Σάββα Ζαφειράτου από τη λίμνη Πολυφύτου – Μένουν τα πλωτά