Ποιος θα το πίστευε πριν ένα χρόνο ότι το 82,5% των ενηλίκων πολιτών της χώρας θα επέλεγε τελικά να εμβολιαστεί, όταν τον Δεκέμβριο του 2020 μόλις το 33,5% δήλωνε στις δημοσκοπήσεις ότι σίγουρα θα εμβολιαζόταν;

Ή ότι εκεί που το πρόγραμμα εμβολιασμού έμοιαζε να έχει κάνει κοιλιά, προστέθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά -χάρη στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας που παρθήκαν μέσα σε 4 μήνες- επιπλέον 1,6 εκ. πολίτες στον εμβολιασμένο πληθυσμό, που πλέον ξεπερνάει τα 7,6 εκατομμύρια.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε χωρίς κόπο, επιμονή, συνεχή παρακολούθηση του τι κάνουν οι άλλες χώρες αλλά και εγρήγορση για να χαράξουμε κι εμείς τις δικές μας πρωτιές με μόνο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι τουλάχιστον 20 οι πολιτικές στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού που η Ελλάδα εφάρμοσε πρώτη ή από τις πρώτες στην ΕΕ. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα τις θυμηθούμε.

Ας μην μεμψιμοιρούμε, λοιπόν, κι ας αναγνωρίσουμε ότι έστω και με λίγο σπρώξιμο ή καθυστέρηση καταφέρνουμε τελικά ως κοινωνία να βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτή είναι μια συλλογική κατάκτηση όσων στήριξαν από την αρχή χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την επιλογή ζωής που λέγεται «εμβόλιο».

Τις τελευταίες δέκα ημέρες προστέθηκαν άλλοι 116.000 συμπολίτες μας σε όσους έκαναν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Και συνεχίζουμε…