Και επειδή το είπαν οι δήμαρχοι ότι δεν έγινε διαβούλευση τι έγινε; – Στις επιτροπές για επενδύσεις  θα υπάρχει εκπρόσωπος της τοπικής  κοινωνίας για να μην λένε ότι δεν έχουν ακουστεί οι γνώμες τους

Γιατί με απόφαση Σταθάκη παρατάθηκε δυο φορές η λειτουργία των μονάδων ΑΗΣ Καρδιάς όταν έβγαζε καρκίνο

Για την κατολίσθηση στους Αναργύρους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ιδιαίτερα ερειστικός  μίλησε στην τέταρτη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου για το νομοσχέδιο της  Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και ρύθμισης ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης, το  οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και παραπέμπεται στη Βουλή για ψήφιση.

Συγκεκριμένα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους είπε: «Όλες οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν στο φουλ , η απόφαση απολιγνιτοποίησης δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία τους ούτε το ενεργειακό κόστος, αφού δουλεύουν. Όσο  μπορεί να συμβάλει στην πτώση των τιμών της ενέργειας ο λιγνίτης, το κάνει. Όταν θα κλείσουν θα δούμε. Οι τιμές των ρύπων, CO2  έφτασε στα 85 ευρώ, όταν ήταν στα 40. Κάθε μέρα η χρήση του λιγνίτη γίνεται οικονομικά ασύμφορη».

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Όταν ήσασταν κυβέρνηση κάνατε διαγωνισμό για πώληση μονάδων και δεν ήρθε κανένας ενδιαφερόμενος. Οι επενδυτές έβλεπαν ότι τα χρήματα που έπρεπε να επενδύσουν μαζί με του ρύπους δημιουργούσαν ζημίες, γιατί οι μονάδες είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Αν έβλεπαν κέρδη οι ιδιώτες, θα ερχόντουσαν. Μόνο για τις μονάδες στην  Καρδιά χρειάζονταν σύμφωνα με μελέτη 130 εκ ευρώ για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Δεν καις λιγνίτη, ευρώ καις. Ο λιγνίτης είναι ασύμφορος και μόνο έπαινος ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πήρε αυτή την ανακουφιστική απόφαση για τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία. Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά μικρότερες των αναμενόμενων, πέντε δέκα άνθρωποι ήταν ούτε διακόσιοι. Η  κοινωνία ήξερε ότι το πράγμα είχε τελειώσει. Είδε ο κόσμος της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέδιο».

Και πρόσθεσε απευθυνόμενος εκ νέου στην Πέτη Πέρκα: Ήδη το ποσοστό χρήσης λιγνίτη είχε μειωθεί κατά 54% επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πέντε χρόνια. Η μισή απολιγνιτοποίηση έχει ήδη γίνει. Και κάνατε μόνο μια υπουργική απόφαση για το 6%. Λίγο πριν φύγετε εκδώσατε μια κυβερνητική απόφαση, δεν κάνατε τίποτα, το βλέπετε να συμβαίνει. Προσπαθήσατε να πουλήσατε τις λιγνιτικές μονάδες και φάγατε τα μούτρα σας».  

Απαντώντας  σε σχόλιο της Πέτης Πέρκα ότι δεν έγινε διαβούλευση και την γνώμη αυτή εξέφρασαν και οι δήμαρχοι, είπε: «Και επειδή το είπαν οι δήμαρχοι τι έγινε; Πρώτη φορά λένε οι δήμαρχοι κάτι για να πάρουν καμία ψήφο; Κάποιοι μπήκαν και από την πίσω πόρτα και ζήταγαν συγνώμη», πρόσθεσε αναφερόμενος στο αναπτυξιακό συνέδριο στη Πτολεμαΐδα. «Ο ίδιος ο Μουσουρούλης πήγε 30 φορές, ο Παπαθανάσης 15. Η τοπική κοινωνία ήταν παρούσα σε κάθε βήμα. Στις επιτροπές για επενδύσεις  θα υπάρχει εκπρόσωπος της τοπικής  κοινωνίας για να μην λένε ότι δεν έχουν ακουστεί οι γνώμες τους».

Για το White Dragon

«Όταν φτιάχτηκε η ιδέα των  μεγάλων έργων κοινής στρατηγικής  σημασίας το υδρογόνο ήταν ένας από τους τομείς. Η Ελλάδα είχε ξεχάσει να δηλώσει συμμετοχή και με δική μας προσπάθεια κάναμε αίτημα εκπρόθεσμα και έτσι μπήκε στα μεγάλα έργα και σχεδιάζουμε το White Dragon. Θα μας πείτε εσείς για το υδρογόνο που ξεχάσατε να το δηλώσετε;”

Για τα έργα φυσικού αερίου στην Φλώρινα

«Σε μια βδομάδα θα είμαστε  στο δήμο της Φλώρινας να εντάξουμε στο  ΕΣΠΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου με 100% χρηματοδότηση όλων τελών συνδέσεων των σπιτιών. Κάθε σπίτι θα έχει σύνδεση με τα χρήματα του ΕΣΠΑ»

Για τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς

«Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν παράνομα οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς για έναν χρόνο με σοβαρές ευθύνες για την υγεία των κατοίκων ;Γιατί με απόφαση Σταθάκη παρατάθηκε δυο φορές η λειτουργία τους όταν έβγαζε καρκίνο σύμφωνα με μελέτες;»

Για την κατολίσθηση στους Αναργύρους

«Για την κατολίσθηση στους Αναργύρους φταίει ο  ΣΥΡΙΖΑ. Το Φεβρουάριο του 2016 ακυρώσατε το μεγάλο έργο της ΔΕΗ  να πάρουν τα χώματα  από το ορυχείο και μετά έγινε η κατάρρευσή του και η κατολίσθηση στους Αγίου Αναργύρους».

«Έφερε έλλειμμα ανάπτυξης άλλων τομέων και κακή ποιότητα ζωής ο λιγνίτης. Τώρα μπορούμε να κάνουμε την μετάβαση οργανωμένα και με σχέδιο. Είστε το μόνο οικολογικό κόμμα υπέρ του λιγνίτη» είπε στην κα Πέρκα. Θα τα καταφέρουμε και θα έρχονται όλοι οι Ευρωπαίοι να μάθουν για το σχέδιο. Η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωτοπόρος, θα φτιάξουμε επενδύσεις  και θέσεις εργασίας και όλα θα είναι καλά. Η Ν.Δ. είναι με τις ΑΠΕ , εσείς μείνετε με το κάρβουνο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου