Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Μεταξύ άλλων ο κ Γεωργιάδης ανέφερε:

«Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι ακόμα που είναι λίγο πολύ των ημερών. Διαβάζω συνέχεια στο διαδίκτυο κάτι που δεν ισχύει. Είναι τελείως λάθος. Ότι η απόφαση της κυβερνήσεως για την απολιγνιτοποίηση συμβάλλει στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και υπό την έννοια αυτή ήταν λάθος.

Αυτό είναι τελείως εσφαλμένο διότι πρώτον και κύριον δεν έχουν κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια. Τα λιγνιτικά εργοστάσια δουλεύουν στο φουλ αυτή τη στιγμή. Πλην του ενός εργοστασίου που έχει κλείσει γιατί είχε λήξει ο χρόνος της ζωής του και δεν μπορούσε να δουλέψει άλλο. Διότι ξεπερνούσε τα όρια ρύπανσης που επιτρέπονται για να μην προκαλείται μόνιμη βλάβη στην υγεία των κατοίκων.

Άρα, σήμερα τα λιγνιτικά εργοστάσια παράγουν όσο περισσότερο ρεύμα δύναται να παράγουν. Άρα, η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τις παρούσες τιμές.

Αντιθέτως, και αυτό επίσης αποκρύπτεται, πιστεύω σε ένα βαθμό σκόπιμα, από την κοινή γνώμη ή δεν προβάλλεται όσο πρέπει, είναι ότι σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα η καύση λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη είναι σημαντικά ακριβότερη συγκριτικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα η φθηνότερη ενέργεια είναι από τις ανεμογεννήτριες και από την ηλιακή ενέργεια. Άρα όσο περισσότερο στο ενεργειακό μας μείγμα εισάγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο συμβάλλουμε στη μείωση της τιμής.

Και επειδή η ενέργεια αυτή παράγεται και στην Ελλάδα από εγχώριες πηγές συμβάλλουμε όχι μόνο στη μείωση αυτής της τιμής αλλά συμβάλουμε και στην απεξάρτησή μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Το λέω διότι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας και η ελληνική κοινωνία είναι και όλη αυτή η αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να τοποθετηθούν νέα πάρκα ανεμογεννητριών στις διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι καλό πράγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμβάλλουν πολύ θετικά και στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών».