Θεοχάρης Καζαντζίδης: Η κυβέρνηση πουθενά δεν απορρίπτει τη μετεγκατάσταση

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Κοινότητας Ακρινής την Κυριακή στο Πολυκέντρο του χωριού μετά από δυόμιση ώρες διαξιφισμών , ακόμα και διακοπών λόγω εντάσεων με τελική απόφαση τη διεξαγωγή ψηφίσματος με ερώτημα μετεγκατάσταση ή σχέδιο .Το συμβούλιο συγκλήθηκε μετά από αίτημα τριών συμβούλων που έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο με το ερώτημα όμως που είχαν θέσει να είναι διαφορετικό .Ζητούσαν την αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης με ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Θεοχάρης Καζαντζίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα όπως προτείνεται για την αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση της με τη μετεγκατάσταση ενόψει και της απόφασης του ΣΤΕ .Ένα δημοψήφισμα δεν νομιμοποιείται να γίνει από μια κοινότητα, δεν προβλέπεται, όπως είπε ζητώντας να γίνει με ίσους όρους: μετεγκατάσταση ή πρόταση .Στη συνέχεια λέχθηκε ότι είναι πρόχειρη η πρόταση. «Αυτό που θέλουν είναι να αποποιηθούμε τη μετεγκατάσταση. Και για τα ορυχεία δεν μπορούν να πάρουν απόφαση».

«Η κυβέρνηση πουθενά δεν απορρίπτει τη μετεγκατάσταση .Ο πρωθυπουργός δεν την απέκλεισε δια στόματος Στάθη Κωνσταντινίδη. Δεν υπάρχει έγγραφο ότι δεν θα γίνει η μετεγκαταστάση. Δεν μας λένε ότι θα γίνει ούτε ότι δεν θα γίνει».

Δεν προτείνει τη μετεγκατάσταση ο Υφυπουργός είπε ο σύμβουλος Μπάμπης Πουτογλίδης .Και διερωτήθηκε ποιος παίρνει την ευθύνη ότι αυτό που θα βγάλει το ΣΤΕ θα είναι αποτελεσματικό ; «Υπάρχει φόβος να ρωτήσουμε το κόσμο αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση; Αν ο κόσμος δεν θέλει το σχέδιο θα το απορρίψει. Αν μπορείτε να φέρετε τη μετεγκατάσταση κυνηγήστε την .Εμείς κάναμε αυτά που κάναμε και φέραμε μια πρόταση κοστολογημένη».

«Στην επίσκεψη Παπαθανάση ο περιφερειάρχης δεν είπε κουβέντα .Κατάλαβε ότι δεν υπερασπίζεται τη μετεγκατάσταση. Απευθυνόμαστε στους κατοίκους της Ακρινής . Είπαμε ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Θα περιμένω άλλα 15 χρόνια να περιμένω τη μετεγκατάσταση; Ο υπουργός είπε αν μου δώσετε την εντολή ξεκινάω. Ο οικισμός σε 10χρόνια θα είναι 100-150 άτομα»

Ο Κώστας Πουτακίδης , πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος αναφερόμενος στο κάλεσμα των τριών συμβούλων στους συνδημότες μας ρώτησε : «Θα φέρετε και το δήμαρχο να ψηφίσει; Οι συνδημότες είναι όλοι» Στο τέλος ξεκαθαρίστηκε ότι θα ψηφίσουν όσοι είναι σε εκλογικούς καταλόγους , οι Ακρινιώτες δηλαδή και όχι όλοι οι κάτοικοι του δήμου, ακόμα και όσοι ψηφίζουν αλλού και μπορούν να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο μόνιμης κατοικίας στην κοινότητα.

«Το φωτοβολταϊκό από 27MW θα είναι στα 30 MW , δεν θα τους πούμε να πάμε στα 40 αφού ζητήσατε 60;» συνέχισε ο Κώστα Πουτακίδης. Για τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου απευθύνθηκε στους τρεις συμβούλους λέγοντας ότι οι ίδιοι αμφιβάλουν αν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης, όταν ολόκληρο νόμο ψήφισε η κυβέρνηση και δεν την υλοποίησε . «Αν δεν δέσετε το σχέδιο , από ποιον θα ζητήσετε την δέσμευση για το σχέδιο;Αν το ΣΤΕ μας δικαιώσει , δεν θα γίνει η μετεγκατάσταση;» μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


Τρεις σύμβουλοι της Ακρινής ζητούν το ΝΑΙ ή ΟΧΙ της εναλλακτικής πρότασης