Κανείς δεν πρέπει να στερείτε τα γλυκά ούτε κατά την περίοδο της νηστείας και αυτές οι φλογέρες χωρίς σιρόπι είναι ένα τρανό παράδειγμα.
30′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Τεμάχια: 12-14
- 1/2 κούπα αμύγδαλα ωμά, ψιλοκομμένα
- 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
- 2 κούπες καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κούπα φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2/3 κούπας σπορέλαιο
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για τις τραγανές φλογέρες ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, την κανέλα, το ξύσμα από το μισό πορτοκάλι, την γαλέτα και την κρυσταλλική ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι.
- Απλώνουμε ένα φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας.
- Το αλείφουμε ελαφρώς με λίγο σπορέλαιο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Βάζουμε κατά μήκος της μικρής του πλευράς 2-3 κουταλιές από τη γέμιση.
- Κλείνουμε το φύλλο στις δύο άκρες (για να μη φεύγει η γέμιση) και το τυλίγουμε σιγά-σιγά σε λεπτό ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και βάζουμε όλες τις φλογέρες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τις αλείφουμε ή τις ραντίζουμε με λίγο νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, για περίπου 30 λεπτά.
- Μετά, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Τέλος, πασπαλίζουμε τις τραγανές μας φλογέρες με λίγη άχνη κοσκινισμένη.
Μυστικά
Μπορούμε να ρίξουμε και μέλι από πάνω στο σερβίρισμα.
Γαστρονόμος