Το αιολικό πάρκο κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου Βοΐου και της ∆ηµοτικής Ενότητας Ασκίου. Η θέση του αιολικού πάρκου είναι εκτεθειμένη σε πολύ δυνατούς ανέµους από βορρά προς νότο, χωρίς φυσικά εµπόδια στην γύρω περιοχή και είναι µια από τις υψηλές κορυφογραµµές στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2018, ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2019 και διαθέτει 19 Ανεμογεννήτριες.
Το 2021 κατασκευάστηκε από άλλη εταιρεία μια ακόμα ανεμογεννήτρια στην θέση Σκάρπα Πύργος και έτσι τώρα υπάρχουν 20 ανεμογεννήτριες στο Σινιάτσικο. Από αυτές οι 17 βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια της Εράτυρας, 2 στα Νάματα και 1 στον Πελεκάνο.

Η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς είναι 80 MW.

Η παραγόµενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύται µέσω υπόγειας διασύνδεσης µήκους 21 km, στο υφιστάµενο δίκτυο (αρµόδιος διαχειριστής Α∆ΜΗΕ) εν διαµέσω του νέου Υ/Σ Γρατσιάνη 150/33 Kv.

Το έργο σήμερα ανήκει στην εταιρεία ΜΟΤΟΡΟΙΛ, Βαρδινογιαννης.

ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΣΙΝΙΑΤΣΙΚΟ

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια αλλά χρησιμοποιώντας και αριθμούς αναπόφευκτα, να εξηγήσω τα ανταποδοτικά οφέλη που δόθηκαν από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ τώρα ΜΟΤΟΡΟΙΛ, για την Εράτυρα.

Τα ανταποδοτικά οφέλη κατανέμονται σε τρία στάδια:
1) κατά την ηλέκτριση / σύνδεση του σταθμού
2) κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου
3) από την έναρξη λειτουργίας του Αιολικού πάρκου και για 20 έτη

1. Προϋπόθεση για την ηλέκτριση / σύνδεση του σταθμού στην έκταση είναι η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης ή δάσωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα για το σκοπό αυτό στην παράγραφο 8, του άρθρου 45 του Ν. 998/1979 όπως ισχύει. Η αναδάσωση ή δάσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί από την δικαιούχο της επέμβασης με δαπάνες της επί τη βάσει της ανωτέρω μελέτης, σε θέση που θα υποδειχθεί από το αρμόδιο Δασαρχείο και σε περίπτωση μη εξεύρεσης έκτασης προς αναδάσωση, με υποβολή εγκεκριμένης μελέτης και εκτέλεση δασοκομικών εργασιών ή ειδικών δασοτεχνικών έργων κόστους αντιστοίχου με το κόστος της δαπάνης αναδάσωσης ή δάσωσης.
Στην περίπτωση μας δεν έγινε κανένα τέτοιο έργο στο Σινιάτσικο που πληγώθηκε, αλλά 330.000 ευρώ εδόθησαν για έργα δασοπροστασίας στα βουνά στην περιοχή του Πενταλόφου. Ζητήσαμε από τον προηγούμενο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησής Ηπείρου-Δυτικης Μακεδονίας την άρση αυτής της αδικίας από το 2020 αλλά δεν έγινε τίποτα, παρότι αναγνωρίστηκε αυτή η αδικία εις βάρος μας. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί το δίκαιο καθώς περιμένουμε την βοήθεια από τον Διευθυντή Δασών Κοζάνης τον συγχωριανό και φίλο Δημήτρη Τσίμπλινα.

Για την κατασκευή του αιολικού πάρκου απαιτήθηκε η βελτίωση και η κατασκευή οδών, συνολικού µήκους 34,5 χλµ., από τα οποία τα 10,0 χλµ. αφορούν την πρόσβαση στο έργο από την Γαλατινή.

2) Όσο διαρκεί το έργο και για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις από διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι εταιρείες επενδύουν στις καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία, δίνοντας χρήματα ή εκτελώντας έργα που ζητούνται από τους Δήμαρχους, Προέδρους εκκλησίες, συλλόγους κλπ. Το ποσό αυτό δεν είναι συγκεκριμμένο αλλά εξαρτάται από την διεκδίκηση και τις ανάγκες της εταιρείας.

Στην περίπτωση μας κατά την διάρκεια του έργου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγιναν έργα αντιστήριξης και άλλα στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, ο περιφερειακός δρόμος πάνω από την Εράτυρα με 3Α, από τον Άγιο Νικάνορα μέχρι την Παναγία, η αποκατάσταση και συντήρηση της Μπάρας στο Γκαλντούροβο, κατασκευή φράκτη ανάσχεσης-προστασίας στην περιοχή Αγίου Μάρκου. Επίσης αγοράστηκαν laptopsκαι ηλεκτρικά εργαλεία για το σχολείο και την Κοινότητα και δόθηκαν χρήματα στην Κοινότητα και στον Αθλητικό σύλλογο, για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων. Το ύψος της δαπάνης όλων αυτών των έργων, όπως κοστολογήθηκαν από την εταιρεία, ανέρχεται στο ποσό των 220.000 ευρώ για την Εράτυρα.

Για το δεύτερο αιολικό της εταιρείας ΡΟΚΑΣ που κατασκευάζεται στην θέση Γκρατσιανη που μεγάλο μέρος ανήκει στην Εράτυρα, ο Δήμαρχος , μετά από διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, πέτυχε την κατασκευή τριών έργων για τα οποία υπήρχαν έτοιμες οι μελέτες:

Μεταφορά νερού άρδευσης από την θέση Καζανάκια μέχρι τον ταμιευτήρα που βρίσκεται πάνω απο το παλιό πεδίο βολής. Η απόσταση είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα και το νερό με σωλήνα μεταφέρεται μέσα απο το παλιό γκιρίζι.
ο δρόμος για τον Παλιό Αη Λια πάρκο αναψυχής στον Αγιο Χριστόφορο.

Το κόστος αυτών των έργων ανέρχεται στις 250.000 ευρώ περίπου.

3) Με την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας, τότε δια νόμου και για μια 20ετία ισχύεi:Το 3% των ετήσιων εσόδων από το ηλεκτρικό ρεύµα που θα διοχετεύεται στο σύστηµα από την λειτουργία του αιολικού πάρκου, θα αποδίδεται στο ∆ήµο Βοΐου και αυτό θα αποδίδεται στους δηµότες των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένο το αιολικό πάρκο. (Ειδικό τέλος ΑΠΕ 3% επί της προ ΦΠΑ συνολικής τιµής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, σύµφωνα µε την παράγραφο Α.1, του άρθρου 25, του Ν.3468/2006 (ΦΕΚ 129/Α/27-6-2006), όπως ισχύει µετά την αντικατάστασή του, µε την παράγραφο 8, του άρθρου 13, του Ν. 4414/2016 (ΦΕΚ 149/Α/9-8-2016).

Το 3% επιμερίζεται ως εξής:
1,7 % για τεχνικά έργα και έργα προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής υποστήριξης.
1 % έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα των οικιακών καταναλωτών
0,3 % για το πράσινο ταμείο που διαχειρίζονται η Περιφέρεια και το Δασαρχείο.

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη για την Εράτυρα ?

To1,7% σημαίνει ένα ποσό υψους 180.000 ευρώ κατ’ έτος από το 2020 και μετά.

Τα ποσά αυτα αποδίδονται κάθε εξάμηνο στον Δήμο Βοίου, παρακρατείται ενα ποσό 20% για τις μελέτες των έργων (σύμφωνα με τον νόμο) και τα υπόλοιπα γίνονται τεχνικά έργα και δράσεις για προστασία περιβάλλοντος και κοινωνικής υποστήριξης. Με αυτά τα χρήματα έγιναν ασφαλτοστρώσεις 150.000 ευρώ, έργα αποκατάστασης στον Μύλο 85.000 ευρώ, στατική αποκατάσταση Αγίου Νικάνορα 30.000 ευρώ και επίκειται η χρηματοδότηση και άλλων, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες σχετικές μελέτες. Τα χρήματα αυτά δεν χάνονται αλλά μεταφέρονται αν δεν ξοδευτούν, στον επόμενο χρόνο.

Το 1% σημαίνει ενα ποσό ύψους 140,000 ευρώ, απο τα έσοδα του αιολικού πάρκου του έτους 2020 και πιστώνεται απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών.. Πρόκειται να πιστωθεί στον προσεχή λογαριασμό της ΔΕΗ ή των άλλων παρόχων, στους 580 ενεργούς μετρητές που είναι στην Εράτυρα. Hκατανάλωση όλων των οικιακών μετρητών τα τρία τελευταία έτη είναι περίπου ένα εκατομμύριο KWHετησίως (για το έτος 2022 η κατανάλωση είναι 985.199 KWH) . Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλο το ποσό του ρεύματος επιδοτείται.

Αντιγράφω απο το ΦΕΚ Αριθ φυλλου 2172/7 Ιουνίου 2019 τον Πίνακα με τους συντελεστές επιδότητης
Συντελεστής Επιδότησης Κατανάλωσης Ενέργειας.

ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑIAΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (σε KWh)

Απο εως Συντελεστής Επιδότησης
0 2000 100%
2001 3000 50%
3001 – 0%

Οι καθυστέρηση απόδοσης των ανταποδοτικών είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι κάτοικοι περιμένουν τρία χρόνια να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους του ηλεκτρικού ρεύματος ποσά από το 2020 και είναι φυσιολογικό να είναι δύσπιστοι. Αν αρχίσει αυτή η καταβολή των ποσών και υπάρχει σταθερή «ροή» για μια 20ετία τότε λόγω αυτής της σημαντικής μείωσης πρέπει οι κάτοικοι να χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό ρεύμα, ως μορφή ενέργειας (θέρμανση-ψύξη), αντί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.